DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrs uzsver reģionālās sadarbības nozīmīgumu svarīgu infrastruktūras projektu īstenošanā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

30. jūnijā notika Trīs jūru iniciatīvas (TJI) valstu ārlietu ministru sanāksme. Gatavojoties šī gada TJI samitam Igaunijā, 19. un 20. oktobrī tika apspriesta 12 Baltijas, Adrijas un Melnās jūras valstu sadarbības stiprināšana TJI ietvaros, ar mērķi veicināt reģiona ekonomisko izaugsmi.

Video konferencē ārlietu ministrs uzsvēra TJI būtisko lomu reģiona savienojamības stiprināšanā digitālās, enerģētikas un transporta nozarēs. Ministrs pauda, ka apliecinot šo apņemšanos Latvijas valdība 7. maijā apstiprināja lēmumu par 20 milj. EUR ieguldījumu TJI ekonomiskajā dimensijā  — TJI Investīciju fondā.

E. Rinkēvičs izteica gandarījumu par ASV iesaisti TJI, vienlaikus paužot atbalstu Blue Dot Network principiem, kas saistāmi ar investīciju caurredzamību, ilgtspējību, stabilitāti un atbildību starptautisku infrastruktūras projektu īstenošanā.

TJI ir sadarbības platforma, kas veidota ar mērķi īstenot fiziskās infrastruktūras projektus, kuri mazinātu ES ziemeļu-dienvidu reģionā esošās savienojamības plaisas. TJI mērķis ir stiprināt ES līmeņa kohēziju un transatlantisko sadarbību.

COVID-19 pandēmijas ietekme uz ekonomikas un finanšu sektoriem noteikusi nepieciešamību pēc valstu sadarbības stiprināšanas un infrastruktūras attīstības. TJI Investīciju fonds sniedz platformu, kuru efektīvi izmantojot stratēģiski nozīmīgu infrastruktūras projektu īstenošanai, iespējams attīstīt spēcīgu reģionālās ekonomikas mugurkaulu.

Informācijai

TJI ir ģeopolitiski nozīmīga valstu prezidentu iniciatīva, kas tika dibināta 2016. gada augustā, apvienojot 12 ES dalībvalstis: Latviju, Austriju, Bulgāriju, Horvātiju, Čehiju, Igauniju, Ungāriju, Lietuvu, Poliju, Rumāniju, Slovākiju un Slovēniju. Partneru statusā TJI samitos piedalās arī ASV, Vācija un Eiropas Komisija.

Līdz šim notikuši četri TJI samiti: Horvātijā, Polijā, Rumānijā un Slovēnijā. 2020. gada 19. un 20. oktobrī TJI samits un biznesa forums notiks Igaunijā.

TJI Investīciju fonds, kas oficiāli tika dibināts 2019. gada 29. maijā, pauž kopīgu 12 Baltijas, Melnās un Adrijas jūras valstu gatavību stiprināt savu un reģiona konkurētspēju, veicinot infrastruktūras projektu finansēšanu un attīstību. TJI Investīciju fondam šobrīd pievienojušās Polija, Rumānija, Igaunija, Latvija un Ungārija. 

2020. gada 27. februārī Rīgā notika AS “Attīstības finanšu institūcijas Altum” un Polijas attīstības bankas (Bank Gospodarstwa Krajoweg) organizētā TJI Investīciju fonda sanāksme, kas pulcēja Investīciju fonda dalībvalstu pārstāvjus, politiķus, Latvijas uzņēmējus un viedokļu līderus.

Ministru kabinets šī gada 7. maija sēdē atbalstīja AS “Attīstības finanšu institūcijas Altum” iesaisti TJI Investīciju fondā.

Papildu informācija par TJI tiešsaistē: http://www.3seas.eu

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI