DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Andris Skride: Esam ceļā uz taisnīgu atalgojuma sistēmu mediķiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 30.jūnijā, attālinātā sēdē iepazinās ar progresu jaunas atlīdzības sistēmas izveidē veselības nozarē.

“Lai gan līdz rezultātam vēl tāls ceļš ejams, ir redzama gaisma tuneļa galā. Uzteicami, ka jaunā sistēma netiek būvēta Veselības ministrijas kabinetos, bet gan no paša sākuma iesaistot tos cilvēkus, uz kuriem tā attieksies. Par to šodienas sēdē dzirdējām atzinīgus vārdus arī no pašiem ārstiem un medmāsām,” pēc sēdes atzina Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride.

Kā noskaidroja deputāti, jaunā atalgojuma sistēma patlaban ir nodota aprobēšanai un praktiskai izvērtēšanai, un Saeimas komisija pēc trim mēnešiem plāno iepazīties ar tās rezultātiem. Jaunā sistēma visā valstī provizoriski varētu sākt darboties 2023.gadā.  

“Medicīnā akūti trūkst cilvēkresursu. Iemesli ir saistīti ne tikai ar zemajām algām, bet arī ar netaisnīgo un demotivējošo atalgojuma sistēmu, ar ko diendienā ir jāsaskaras nozarē strādājošajiem. Mums visiem ir zināmi gadījumi, kad par vienādu darbu dažādās slimnīcās maksā diametrāli pretēji; kad vieniem alga ir atkarīga no pacientu skaita un veiktajām manipulācijām, bet citiem maksā vienkārši par atnākšanu uz dežūru. Taisnīgums un caurspīdīgums ir tas, ko mēs sagaidām no jaunās sistēmas. Vienlaikus nelolojam ilūzijas, ka nebūs pretestības no tiem, kuriem esošā ačgārnā atlīdzības sistēma nodrošina saulainas dienas,” pauda A.Skride. Jaunajā atlīdzības sistēmā jāparedz pilna darba laika ekvivalents – darbu kopums, kas konkrēta aroda mediķim jāizdara noteiktā laika posmā, par ko viņš saņemtu pamatalgu. 

Kā pauž komisijas vadītājs, jauna atalgojuma sistēma nebūs panaceja, un valstij, lai noturētu un piesaistītu mediķus, joprojām būs jānovirza būtiski papildu līdzekļi mediķu algām. Arī nākamgad mediķu algu paaugstināšanai tiek plānoti 80 miljoni eiro, komisijas sēdē norādīja Veselības ministrijas pārstāvji. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI