DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Veic kompensējamo zāļu fiziskās pieejamības uzlabojumus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai veicinātu kompensējamo medikamentu fizisko pieejamību pacientiem, šodien, 30.jūnijā, Ministru kabineta sēdē apstiprināti grozījumi Ministru kabineta noteikumos*, kas paredz vairākas izmaiņas.

Grozījumi paredz precizēt kārtību, kādā komersantiem jāinformē Nacionālais veselības dienests par zāļu piegādes traucējumiem, kā arī jānorāda termiņš, kādā traucējumi tiks novērsti un piegādes atjaunotas. Izmaiņas paredzēs, ka īslaicīgas zāļu nepieejamības laikā - līdz 6 mēnešiem – savlaicīgi tiks noteikts references zāļu statuss citām kompensācijas sistēmā esošajām zālēm, vienlaikus saglabājot pacientam tiesības saņemt arī esošās zāles. Grozījumi paredz mazināt administratīvus šķēršļus zāļu pieejamības uzlabošanai īslaicīgas zāļu nepieejamības gadījumā.

Tāpat grozījumi paredz precizēt kārtību, kādā jauni ražotāji var piedāvāt zāles kompensācijas sistēmā. Esošā kārtība nosaka, ka katra nākamā ražotāja medikamentam jābūt zemākai cenai par iepriekšējiem, tomēr secināts, ka tā vienlaikus var kavēt jaunu medikamentu ienākšanu kompensācijas sistēmā, jo ražotājam veicamais cenu samazinājuma slieksnis var būt nesamērīgs. Tādēļ ar grozījumiem šī norma tiek precizēta, nosakot, ja kompensācijas sistēmā attiecīgā zāļu vispārīgā nosaukuma vai kombinētā sastāva zāļu ietvaros ir vismaz piecas zāles, tad nākamo iekļaujamo zāļu kompensācijas bāzes cena var būt arī vienāda ar esošo lētāko zāļu kompensācijas bāzes cenu. Tā kā šobrīd ir paredzēti citi mehānismi zāļu cenu samazināšanai (zāļu vispārīgā nosaukuma izrakstīšana un aptiekas pienākums izsniegt lētākās zāles viena vispārīgā nosaukuma ietvarā), norma sekmētu jaunu zemākas cenas zāļu ienākšanu kompensējamo zāļu sistēmā, kas palielinātu lētāko līdzvērtīgas terapeitiskās efektivitātes zāļu klāstu un mazinātu lētāko zāļu neesamības risku tirgū.

Grozījumi arī paredz no 1.jūlija palielināt valsts kompensācijas apmēru zālēm līdz 100% (līdz šim 50%) iekaisīgās polineiropātijas pacientiem.

* Ministru kabineta 2006. gada 31. oktobra noteikumos Nr. 899 „Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI