DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

“Dauderu” muzejs atzīmēs 30 gadu darbības jubileju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Dauderu nodaļa jūnijā atzīmē savu 30 gadu pastāvēšanas jubileju. “Dauderu” muzeju izveidoja Trešās Atmodas laikā, pateicoties latviešu trimdas kolekcionāra un mecenāta Gaida Graudiņa iniciatīvai un toreizējās Mākslas muzeju apvienības apņēmībai restaurēt grezno Sarkandaugavas namu. Svinīgais muzeja atklāšanas pasākums notika 1990. gada 27. jūnijā, XX Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku laikā. Kopš 2010. gada “Dauderi” ir Latvijas Nacionālā vēstures muzeja nodaļa.

Jubilejas dienā – sestdien, 27. jūnijā, no plkst. 10.00 līdz plkst. 17.00, interesenti, draugi un apkaimes kaimiņi aicināti bez maksas apmeklēt muzeju un tā atjaunoto ekspozīciju, kā arī pieteikties bezmaksas ekskursijām gida vadībā. Lai muzeja apmeklējums būtu drošs, ekskursija tiek piedāvāta nelielai – 5 cilvēku – grupai. Tai aicinām reģistrēties, rakstot dauderi@lnvm.lv – muzejs sazināsies ar visiem interesentiem.

Ekskursijas notiks plkst. 11.00, 13.00 un 15.00, to ilgums – 45 minūtes. Katrai ekskursijai tiks apstiprināti pirmie 5 pieteikumi. Pēc ekskursijas apmeklētāji varēs baudīt “Daudera” nama dārzu, cienāties ar svētku kliņģeri un saņemt muzeja mecenāta Gaida Graudiņa sarūpētās pārsteiguma dāvanas.

Svētku dienā piedāvāsim arī izspēlēt meklēšanas spēli “Atklāj Dauderus!”, izmantojot mobilo lietotni Actionbound. Atraktīvais digitālais rīks spēj aizraut arī jaunākos muzeja apmeklētājus un nopietniem vēstures jautājumiem dod spēles un azarta devu.

“Dauderos” šobrīd apskatāma atjaunotā 1. stāva ekspozīcija, kas stāsta nama vēstures stāstu 20. gadsimta politisko pārmaiņu kontekstā. Ekspozīcija ļauj iejusties 20. gs. sākuma greznās alusdarītavas īpašnieka villas atmosfērā, Kārļa Ulmaņa darba kabinetā, ieraudzīt padomju okupācijas laika aģitpunkta un bērnudārza vidi, vienlaikus mudinot uz plašāku vispārinājumu par nama un ar to saistīto cilvēku likteņiem politisko pārmaiņu krustcelēs. Kultūras mantojuma likteņus atspoguļo arī Gaida Graudiņa kolekcija, kuras daudzveidīgie eksponāti apskatāmi nama 2. stāvā.

Pateicoties muzeja mecenāta Gaida Graudiņa 2016. gadā veiktajam ziedojumam, pēdējos gados sagatavoti vairāki izdevumi, norisinās muzeja pamatekspozīcijas modernizācija, arī veikta infrastruktūras pakāpeniska sakārtošana, lai to veidotu par pievilcīgu un aktīvu vietu Sarkandaugavā. Turpinot attīstīt “Dauderu” muzeja ekspozīcijas, par tā vēstījuma kodolu izvēlēts Latvijas kultūras mantojuma liktenis kraso 20. gs. politisko pārmaiņu rezultātā. To precīzi un dziļi iemieso gan pati nama vēsture, gan arī muzeja glabātās kolekcijas.

“Dauderu” nodaļas kolekciju pamatā ir trimdas kolekcionāra un mecenāta Gaida Graudiņa dāvinājums. Graudiņš 1988. gadā izteica piedāvājumu Latvijas PSR Kultūras ministrijai uzdāvināt Latvijai savu kolekciju, rosinot, ka par tās mājvietu varētu kļūt skaistais “Dauderu” savrupnams Sarkandaugavā. Īsā laikā tika veikti apjomīgi projektēšanas, nama pārbūves un restaurācijas darbi, sakārtota apkārtne, izbūvēta jauna iebrauktuve teritorijā no Sarkandaugavas ielas puses. 1990. gada sākumā tika pieņemts lēmums, ka jauno muzeju pēc Kārļa Ulmaņa rezidences parauga atkal sauks par “Dauderiem” un 27. jūnijā muzejs tika atvērts apmeklētājiem.

Aicinot ciemos atgādinām, ka LNVM Dauderu nodaļu iespējams apmeklēt, ievērojot drošības noteikumus: galvenie no tiem ir 2 metru fiziskās distances ievērošana no citiem apmeklētājiem un personāla, roku dezinfekcija un vienreizējo cimdu lietošana.
Ar visiem noteikumiem lūdzam iepazīties šeit: http://lnvm.lv/?page_id=13083.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI