DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Studenti prezentēs 3D apbalvojuma modeļus Pasaules kausa posmam kamaniņu sportā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

18. jūnijā plkst. 15.00 Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) notiks 3D printēšanas konkursa fināls, kurā studenti prezentēs apbalvošanas modeļu prototipus Pasaules kausa posmam kamaniņu sportā Siguldā. Prototipi izstrādāti pēc Latvijas kamaniņu sporta izlases trenera un mehāniķa Mārtiņa Rubeņa izaicinājuma. Labākā modeļa autori balvā saņems 3D printeri.

«Šis ir ļoti interesants un visaptverošs izaicinājums, jo gala versija var būt vienkāršs dizaina priekšmets, kas ietver redzējumu, kā attēlot ātruma dinamikas, zinātnes un cilvēka mijiedarbību, vai tā var būt jauna kamanas modeļa miniatūra, kas mums, Latvijas kamaniņu izlasei, paver jaunu skatījumu uz lietām, ko ikdienā darām,» atzīst M. Rubenis. 


Studentu komandu izstrādātie apbalvojumu modeļi dažādos vizuālos veidos reprezentē kamaniņu sportu, Siguldas kamaniņu un bobsleja trasi un Siguldas pilsētas reljefu. Konkursa dalībniekiem bija brīva iespēja izvēlēties, kādu apbalvošanas modeli izstrādāt, tādēļ tapuši prototipi gan medaļām, gan citām apbalvojuma formām. Vērtējot izstrādājumus, konkursa finālā liela vērība tiks pievērsta radošumam un funkcionālajam dizainam. 


Dalībai konkursā varēja pieteikties jebkuras augstskolas studenti gan individuāli, gan komandās, komandā bija jābūt vismaz vienam RTU studentam, darbiniekam vai absolventam. Dalībniekiem nebija obligātas 3D modelēšanas un printēšanas priekšzināšanas, jo RTU Dizaina fabrikas eksperti nodrošināja mācības un konsultācijas 3D modeļu veidošanā. Konkursam pieteicās 23 komandas ar kopumā 47 dalībniekiem, bet uzņemtas tika 20 komandas. Covid-19 krīzes dēļ tika mainīta konkursa norise, mācības un konsultācijas organizējot tiešsaistē. Arī konkursa pusfināls norisinājās attālināti. Pēc tā sešu finālistu modeļi tika izdrukāti RTU Dizaina fabrikas atvērta tipa darbnīcā «theLAB», kurā RTU studentiem, darbiniekiem un zinātniekiem ir iespēja materializēt savus izgudrojumus, izmantojot 3D printēšanas, lāzergriešanas un gravēšanas, ploterēšanas, lielformāta drukas un citu palīgrīku sniegtās tehnoloģiskās iespējas. Konkursa fināls 18. jūnijā notiks klātienē, dalībniekiem prezentējot apbalvojuma alfa prototipus un gala ideju konceptus. 


Ikgadējā 3D printēšanas konkursa mērķis ir paplašināt studentu zināšanas par 3D printēšanas iespējām un izmantošanu. To rīko RTU Studentu parlaments un RTU Dizaina fabrika sadarbībā ar M. Rubeni. Konkurss ir turpinājums 2017. gadā aizsāktajai sadarbībai ar Latvijas kamaniņu sporta federāciju. Jau vairākus gadus RTU inženieri un zinātnieki palīdz sportistiem sasniegt augstākus rezultātus, izstrādājot un tehniski pilnveidojot sporta kamanas un speciālo inventāru. 


Pagājušajā gadā konkurss notika sadarbībā ar Latvijas Zemessardzi. Dalībniekiem bija jāizstrādā 3D modeļi militāro uzdevumu izpildes simulācijām (wargaming). 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI