DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Ministra Pūces ekonomikas atbalsta plāna ietvaros VARAM virza 38 milj. eiro valsts atbalstu pašvaldībām

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!) sava iepriekš prezentētā ekonomikas atbalsta plāna ietvaros iesniedzis izskatīšanai Ministru kabinetā (MK) rīkojuma projektu “Par atbalstītajiem pašvaldības investīciju projektiem valsts aizdevumu piešķiršanai ārkārtējās situācijas ietekmes mazināšanai un novēršanai saistībā ar Covid–19 izplatību”.

Kopējais pašvaldību aizņēmumu palielinājums valsts budžetā ir plānots 150 000 000 eiro, pirmo atbalsta daļu saņems 93 pašvaldību projektu pieteikumi, valsts aizdevuma summa paredzēta 38 milj. eiro.

Ministrs Juris Pūce: “Turpinot VARAM ekonomikas atbalsta programmu, šodien Ministru kabinets apstiprināja valsts aizdevumu pašvaldībām 38 milj. eiro apmērā 93 projektiem. Visi šie projekti ir ar augstu gatavības pakāpi un realizāciju, darbs pie to īstenošanas sāksies jau šogad. Mums ir būtiski, ka pēc iespējas drīz tiek nodrošināts darbs gan darbiniekiem, gan uzņēmējiem, kā arī tuvā laikā, projektu īstenošanas rezultātā, būtu jūtams pienesums tautsaimniecībai kopumā, tostarp radītas jaunas darba vietas. Šis ir pirmais no projektu uzsaukumiem, darbs ar pašvaldībām ekonomikas atbalsta pasākumu īstenošanā turpināsies un valsts aizdevuma programmai drīzumā MK plānojam iesniegt nākamos pašvaldību projektus.“

Pirmajā kārtā investīciju projektu izvērtēšanas komisija atzina, ka no 142 iesniegtajiem atbalstāmi ir 93 projektu pieteikumi. To kopējais finansējums 52 805 344 eiro, tostarp valsts aizdevuma apmērs – 38 388 930 eiro (2020.gadā tas plānots  22 727 861 eiro apmērā, 2021. gadā valsts aizdevums 15 661 069 eiro apmērā). Atbilstoši izstrādātajiem noteikumiem pašvaldības investīciju projektus VARAM iesniedz līdz katra mēneša 1.datumam, tos izvērtē MK apstiprināta komisija.

12.maijā MK apstiprināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātos noteikumus “Kārtība un nosacījumi jaunu valsts aizdevumu izsniegšanai ar COVID–19 izplatību saistītās ārkārtējās situācijas ietekmes mazināšanai un novēršanai pašvaldībās”. Noteikumi paredz sniegt ieguldījumu ekonomikas sildīšanai reģionos, nodrošinot iespēju pašvaldībām saņemt valsts budžetu aizņēmumus ieguldījumiem pēc COVID–19 izraisītās ārkārtējās situācijas beigām. Kopējais pašvaldību aizņēmumu palielinājums valsts budžetā ir 150 000 000 eiro.  

Ministra Pūces VARAM izstrādātais ekonomikas atbalsta plāns valsts  aizdevuma saņemšanai paredz, ka projekti  tiek atbalstīti šādās jomās: 1) pašvaldību ēku energoefektivitātes pasākumi – pārbūve vai atjaunošana. Energoefektivitātes paaugstināšanas projektiem būs pozitīva ietekme uz pašvaldību budžetiem, jo projektu īstenošanas rezultātā samazināsies pašvaldību ēku uzturēšanas izdevumi; 2) pašvaldības transporta infrastruktūras (ielas, ceļi, veloceliņi, stāvlaukumi, gājēju ietves, viedie risinājumi satiksmes drošībai un organizēšanai u.c. transporta infrastruktūra) attīstībai. Šie ieguldījumi arī uzlabos darba vietu un pakalpojumu sasniedzamību, kas ir īpaši būtiski administratīvi teritoriālās reformas kontekstā; 3) jaunu pašvaldības pakalpojumu sniegšanas veidu attīstībai, ja tiek aizstāts kāds no esošajiem pakalpojumiem ar jaunu bezkontakta vai autonomu risinājumu, kas samazina klātienes saskarsmes nepieciešamību, piemēram, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju risinājumi, droša pakalpojumu sniegšana (piemēram, automātiska dezinfekcija, automātiskais apgaismojums, automātiskās durvis u.tml. risinājumi, kas mazina tiešu fizisku kontaktu); 4) atbalsta pasākumiem iedzīvotāju nekustamā īpašuma pievienošanai pie sabiedrisko pakalpojumu sniedzēja centralizētiem kanalizācijas un ūdensapgādes tīkliem, lai nodrošinātu, ka tiek turpināta pašvaldību iedzīvotāju mājsaimniecību pieslēgšana pie ūdenssaimniecības tīkliem. Vienlaikus, šāds atbalsts palīdzēs arī sasniegt ES fondu ūdenssaimniecības projektu uzraudzības rādītājus un samazināt risku pašvaldības uzņēmumiem atmaksāt saņemtos ES fondu līdzekļus.

Valsts budžeta aizņēmuma saņemšanai piesakoties jāņem vērā, ka investīciju projekta aizņēmuma apmērs nevar būt lielāks par 75% no kopējām izmaksām un pašvaldībām jānodrošina līdzfinansējums, kas nav mazāks par 25%. Tāpat, jābūt izstrādātam tehniskajam projektam būvdarbu gadījumā, bet projekti jāuzsāk 2020.gadā un jārealizē līdz 2021.gada 31.decembrim.

Pašvaldību aizdevumu programma ir tikai viena daļa no ministra Pūces ekonomikas atveseļošanas plāna. Atgādinām, ka ministrs šā gada aprīlī prezentēja plānu ekonomiskās aktivitātes veicināšanai reģionos, nosakot, ka pieejamie Eiropas Savienības fondu līdzekļi, aptuveni 200 miljoni eiro, prioritāri tiek novirzīti tautsaimniecībai būtiskiem projektiem ar augstu gatavības pakāpi. Pūces ekonomikas atveseļošanas plāns paredz sociāli, ekonomiski un attiecībā uz vidi atbildīgu sākotnēji plānoto investīciju pārstrukturizāciju, lai nodrošinātu, ka pieejamais finansējums tiek pamatā novirzīts COVID–19 seku mazināšanai uz tautsaimniecību. Finansējuma pieejamībai ir sagatavoti un MK jau apstiprināti vairāki projektu pieteikumi.

Tāpat ekonomikas atbalsta pasākumu ietvaros, ministrs Pūce virzīja izskatīšanai MK ministrijas izstrādātu rīkojuma projektu, “Par atbalstītajiem pašvaldību investīciju projektiem jaunas pirmsskolas izglītības iestādes būvniecībai vai esošas pirmsskolas izglītības iestādes paplašināšanai, kuriem piešķirams valsts budžeta aizdevums”. MK 2. jūnijā šo priekšlikumu atbalstīja. Līdz ar to tiks īstenoti 15 bērnudārzu paplašināšanas vai būvniecības projekti  11 pašvaldībās un jau pārredzamā nākotnē bērnudārzi būs pieejami aptuveni 2200 Latvijas bērniem. Kopējais investīciju apmērs būs vairāk kā 40 milj. eiro, no kuriem 20 milj. plānoti kā valsts budžeta aizdevums pašvaldībām. Arī izvērtējot bērnudārzu projektus, ministrija kā nosacījumu izvirzīja prasību, ka projektu īstenošana jāsāk šogad un tie jāpabeidz divu gadu laikā.

Ministra ieskātā, pašvaldības īpaši šobrīd var sniegt nozīmīgu ieguldījumu ekonomiskās situācijas uzlabošanā pēc COVID–19 izraisītās ekonomiskās lejupslīdes, tāpēc būtiski ir sniegt atbalstu to pašvaldību investīciju projektu īstenošanai, kas ir augstas gatavības, īstenojami šogad un atbalsta uzņēmējus, rada jaunas darba vietas, uzlabo dzīves vidi un pakalpojumu saņemšanas iespējas iedzīvotājiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI