DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Latvija plaši pārstāvēta animācijas festivālā Ansī Francijā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Animācijas pasaules centrālais notikums, Ansī starptautiskais animācijas filmu festivāls / Festival international du film d'animation d'Annecy Francijā, šogad sākas 15. jūnijā tiešsaistē, un Latvija tajā pārstāvēta ļoti plaši – divas filmas konkursu skatēs, viena topošā filma industrijas sadaļā un Latvijas Animācijas asociācijas dalība filmu tirgū MIFA.

Kā jau ziņots, Ansī / Annecy starptautiskais kinofestivāls, kas Francijā notiek jau kopš 1960. gada (šogad 15.-30. jūnijā), ir viens no būtiskākajiem animācijas filmu festivāliem pasaulē, bet šogad pandēmijas ierobežojumu dēļ pārcelts uz virtuālo vidi. Viss par festivālu atrodams mājaslapā www.annecy.org ŠEIT.

Festivāla pilnmetrāžas konkursa programmai Contrechamp šogad atlasīta režisores Ilzes Burkovskas-Jakobsenas pilnmetrāžas animācijas filma Mans mīļākais karš / My Favourite War, kas tapusi Latvijas studijā Ego Media ar Nacionālā Kino centra atbalstu; pavisam šajā konkursā iekļautas desmit filmas no četriem kontinentiem. Pagājušajā gadā Contrechamp galveno balvu saņēma Ginta Zilbaloža pilnmetrāžas animācijas filma Projām.

Ilzes Burkovskas-Jakobsenas  autobiogrāfiskos motīvos balstītais stāsts par padomju Latvijā pavadītu bērnību veidots kā Latvijas un Norvēģijas kopražojums, nacionālo pirmizrādi filma piedzīvos rudenī. Filmas producents Guntis Trekteris cer, ka filmas Mans mīļākais karš starptautiskā pirmizrāde tik nozīmīgā festivālā sekmēs filmas izplatīšanu visā pasaulē.

Otra Latvijas filma Ansī konkursā ir Latvijas Mākslas akadēmijas absolventes Lindas Stūres diplomdarbs Nakts maiņa / Night Shift, kas iekļauta konkursa programmā Graduation Short Films / Films de fin d’etudes. Tā ir trīs minūtes gara, ar krāsainiem flomasteriem zīmēta animācijas īsfilma par naktssargu, kurš spēlē tetri un piedzīvo neparastas lietas novērošanas kameru ekrānos; filmas skaņu režisors ir Ģirts Bišs, Lindas Stūres diplomdarba vadītājs – režisors Edmunds Jansons.

Festivāla industrijas sadaļā Work In Progress, kas izgaismo interesantākos pilnmetrāžas filmu projektus ražošanas pēdējā posmā, iekļauts režisores Signes Baumanes mūzikls Mans laulību projekts / My Love Affair with Marriage, kuru producē Latvijas studija Lokomotīve. Virtuāla tikšanās ar projekta autoriem ieplānota ceturtdien, 25. jūnijā, 18:00 pēc Centrāleiropas laika.

Latvijas dalību Ansī festivālā koordinē Nacionālais Kino centrs, ar kura atbalstu izdots arī elektronisks katalogs Latvian Animation, un Latvijas Animācijas asociācija (LAA), kura MIFA filmu tirgū piedalās jau piecus gadus, šogad pirmo reizi virtuālā formā, kas sniedz iespēju paplašināt delegāciju. Šobrīd Latviju MIFA pārstāv studijas Atom Art, Studio Locomotīve, Ego Media, Animācijas Brigāde, Indras Sproģes studija InfinityBOX un Ginta Zilbaloža jaunā studija Dream Well. Latvijas delegātiem ir akreditācijas un virtuāli profili, ar kuru palīdzību var nokļūt gan filmu seansos, gan diskusijās un meistarklasēs, visus Latvijas delegātus var atrast vienuviet Latvijas animācijas virtuālajā stendā, kur iespējams arī organizēt tikšanās. Latvijas Animācijas asociācija ir arī izveidojusi kopīgu video-rullīti, kurš 12 minūšu garumā iepazīstina festivāla dalībniekus ar Latvijas animācijas šābrīža spektru.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI