DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma
2
2

Ivars Bičkovičs: tie bija 12 izaicinājumiem bagāti gadi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

15.jūnijā bija Ivara Bičkoviča pēdējā darba diena Augstākās tiesas priekšsēdētāja amatā. 12 gadi šajā amatā bijis izaicinājumiem bagāts laiks, kurā nemainīgs bijis darba mērķis – tiesiskums un tiesu neatkarība Latvijā.

Laiku Augstākās tiesas priekšsēdētāja amatā Ivars Bičkovičs raksturo kā maratonu, kurā netrūka šķēršļu un izaicinājumu. Tos pārvarēt un mērķus sasniegt palīdzēja katrs, ar ko viņš šajos gados kopā strādājis un sadarbojies, tāpēc bijušais Augstākās tiesas priekšsēdētājs visiem saka paldies.

Kā trīs lielākos izaicinājumus savā amata pilnvaru laikā Bičkovičs sauc krīžu seku pārvarēšanu (ekonomiskā krīze 2008.gadā un Covid krīze 2020.gadā), Augstākās tiesas reorganizāciju, likvidējot tiesu palātas un paliekot tikai kasācijas instancei, un Tieslietu padomes izveidošanu un attīstību.

12 gadu laikā Senāta sastāvs nomainījies par 73%, darbu Augstākajā tiesā sākuši 17 jauni tiesneši. Mainījušies astoņi Senāta departamentu un četri tiesu palātu priekšsēdētāji. Augstākās tiesas priekšsēdētājs sadarbojies ar 10 apgabaltiesu priekšsēdētājiem, četriem Satversmes tiesas priekšsēdētājiem, diviem ģenerālprokuroriem, četriem Valsts prezidentiem. Tieslietu ministri mainījušies deviņas reizes, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāji – septiņas. Mainījušies arī zvērinātu advokātu, notāru un tiesu izpildītāju padomju priekšsēdētāji. Ar visiem ir veidota sadarbība, lai Augstākā tiesa būtu mūsdienīga un neatkarīga tiesa, kurai ir autoritāte sabiedrībā.

Amata pilnvaru noslēguma pasākumā, klātesot senatoriem, Augstākās tiesas struktūrvienību vadītājiem un tieslietu sistēmas sadarbības partneriem, Ivars Bičkovičs turpināja tradīciju, ko savulaik iedibināja pirmais atjaunotās Augstākās tiesas priekšsēdētājs Gvido Zemrībo. Tas ir īpašais Augstākās tiesas priekšsēdētāja zvaniņš, kas tiek nodots nākamajam priekšsēdētājam. Gvido Zemrībo to 1994.gadā nodeva Andrim Guļānam, kas to tālāk 2008.gadā nodeva Ivaram Bičkovičam, un tagad zvaniņš nonāca nākamā Augstākās tiesas priekšsēdētāja Aigara Strupiša rokās. “Lai tas nav ne glābējzvans, ne trauksmes zvans, bet gan zvans pēc domubiedriem” – savam pēctecim vēlēja Ivars Bičkovičs.  

Aigars Strupišs, saņemot simbolisko Augstākās tiesas priekšsēdētāja amata relikviju, apliecināja, ka tāds arī ir viņa darba stratēģiskais mērķis – strādāt kopā: departamentiem, tiesām un tiesu sistēmai – jo tikai tā tiesu vara būs spēcīga un spoža.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI