DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pabriks Gulbenē apmeklēs zemessargu pamatapmācības noslēgumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Svētdien, 14. jūnijā, Gulbenē aizsardzības ministrs Artis Pabriks apmeklēs Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes Zemessardzes 25. kājnieku bataljonu, lai piedalītos zemessargu pamatapmācības kursa noslēguma ceremonijā.

Aizsardzības ministrs zemessargiem pasniegs pamatapmācības izglītības apliecības, un Zemessardzes 25. kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Ģirts Pintāns – bataljona formas tērpu piedurknes uzšuvi.

Formas tērpa piedurknes uzšuves pasniegšana pamatapmācības kursu sekmīgi apguvušajiem zemessargiem ir Zemessardzes 25. kājnieku bataljona tradīcija. Piedurknes uzšuvē attēlota bataljona emblēma, kurā ietverti vairāki simboli – Gulbenes  un Madonas pilsētas ģerboņi, zobens, saule un ozollapu vītene. Zobens ir spēka un drosmes simbols, saule simbolizē taisnīgumu un gaismu, ozollapu vītene – izturību un drosmi.

Zemessardzes 25. kājnieku bataljona atbildības teritorijā ietilpst Cesvaines, Gulbenes, Madonas un Lubānas novadi. Bataljona pamatuzdevums ir attīstīt jaunās un uzlabot jau esošās kaujas spējas, lai nodrošinātu tā atbildības rajona aizsardzības uzdevumu izpildi, dalību starptautiskajās operācijās, kā arī atbalstu valsts, pašvaldību un civilajām institūcijām. 2020. gadā bataljona sastāvā tiek veidota profesionālā dienesta Kaujas atbalsta rota, kas tiks izvietota Gulbenes novada Stāmerienā.

Tāpat A. Pabriks 14. jūnijā apmeklēs Latvijas armijas Litenes poligonu Gulbenes novadā, kur tiksies ar Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas 1. kursa kadetiem un vēstures pasniedzējiem, lai piedalītos sarunā par Latvijas vēstures notikumiem, kas saistīti ar padomju okupāciju, un aktuāliem aizsardzības politikas jautājumiem.

Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti tiksies ar aizsardzības ministru, apmeklējot Latvijas armijas Litenes poligonu un nometni un izzinot Latvijas armijas karavīru traģiskās likteņgaitas. Mācību pārgājiena laikā kadeti apskatīs vēsturiskā poligona mācību vietas un ierakumus, artilērijas un virsnieku nometņu vietas, vēsturisko šautuvi un Litenes nometni, kā arī piedalīsies piemiņas brīdī Litenes kapos.

Šogad aprit 79 gadi kopš traģiskajiem 1941. gada 14. jūnija notikumiem, kad vienlaikus ar civiliedzīvotāju masveida izsūtīšanu notika represijas arī pret Latvijas armijas karavīriem. 1941. gada 14. jūnijā Latvijas armijas Litenes un Ostroviešu nometnē, kas atradās aptuveni 10 kilometru attālumā no Litenes, apcietināja un uz Sibīriju deportēja vismaz 430 virsnieku. Vairāki no viņiem tika nošauti uz vietas.

Pieminot traģiskos notikumus, Nacionālie bruņotie spēki sadarbībā ar Gulbenes novada pašvaldību 14.jūnijā organizē komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumus Gulbenē un Litenē, kuros piedalīsies aizsardzības ministrs A. Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, kā arī regulāro spēku un Zemessardzes vienību komandieri, karavīri, zemessargi un jaunsargi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI