DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Pašvaldību vēlēšanās balsot varēs jebkurā savas pašvaldības iecirknī

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vietējo pašvaldību vēlēšanās vēlētāji varēs balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī, kas atrodas viņa pašvaldībā. To paredz Saeimā ceturtdien, 11.jūnijā, galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā.  

Izmaiņas paredz, ka vēlētāju reģistrēs tiešsaistē jebkurā viņa pašvaldības iecirknī, kurā tas būs ieradies balsot. Iepriekš vēlētājs drīkstēja balsot tikai tajā vēlēšanu iecirknī, kura sarakstā viņš bija iekļauts. 

Grozījumi noteic, ka vēlēšanu iecirknī vēlēšanu komisijas darbinieks noskenēs vēlētāja pasi vai personas apliecību un pārliecināsies, ka vēlētājs ir iekļauts attiecīgās pašvaldības vēlētāju sarakstā un reģistrā jau nav atzīmes par viņa piedalīšanos vēlēšanās. Sistēma balsotāju reģistrēs elektroniskajā vēlētāju sarakstā, savukārt iecirkņa komisijas darbinieks ziņas par vēlētāju ierakstīs balsotāju sarakstā, kur vēlētājs parakstīsies par vēlēšanu materiālu saņemšanu. 

Paredzēts, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) katrai pašvaldībai sagatavos elektronisku vēlētāju sarakstu. Vēlētāju tiešsaistes reģistrēšanas lietojumprogrammu plānots iegādāties valsts īpašumā un finansēt no PMLP šī gada budžetā piešķirtajiem līdzekļiem vēlēšanu procesa nodrošināšanai, norādījuši grozījumu autori Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK).    

Ar grozījumiem par divām stundām saīsināts vēlēšanu iecirkņu darba laiks, un tas būs tāds pat kā Saeimas vēlēšanās un Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Iecirkņi vēlēšanu dienā vēlētājiem būs atvērti no pulksten septiņiem rītā līdz astoņiem vakarā. Iepriekš vēlēšanās iecirkņi strādāja līdz desmitiem vakarā, un izmaiņas rosinātas, jo pēdējās divās vakara stundās vēlētāju aktivitāte ir zema un darba laika saīsināšana par divām stundām arī ļaus agrāk uzsākt balsu skaitīšanu, norādīts anotācijā. 

Savukārt iepriekšējās balsošanas pēdējā dienā iecirkņi būs atvērti ilgāk, tādējādi vēlētājiem būs iespēja nobalsot arī pēc darba. Noteikts, ka līdzšinējā pirmā iepriekšējās balsošanas diena trešdienā pārcelta uz pirmdienu, un tas ļaus iepriekš nobalsot tiem, kuri vēlēšanu nedēļā izceļo uz ārvalstīm. 

Saeima atbalstījusi arī citas CVK rosinātās izmaiņas, tostarp noteikts, ka kandidātu saraksti vairs nebūs jāpublicē pašvaldības laikrakstā, kā arī precizēta vēlēšanu materiālu glabāšanas kārtība. Ņemot vērā personas datu aizsardzības prasības, grozījumi noteic, ka sarakstos kā deputāta kandidāta dzīvesvieta norādāma tikai attiecīgā pilsēta vai novads. 

Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja arī saistītos grozījumus Vēlētāju reģistra likumā. Vēlētāju tiešsaistes reģistrācijas izmantošana pašvaldību vēlēšanās palīdzētu sekmīgi to ieviest arī Saeimas vēlēšanās, tādējādi nodrošinot iespēju vēlēšanās piedalīties arī ar personas apliecību jeb eID karti, teikts grozījumu anotācijā.  

Noteikts, ka izmaiņas stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI