DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Bordāns: Nepieciešams vienots redzējums par digitālo risinājumu ieviešanu tiesu darbā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Trešdien, 10. jūnijā, tieslietu ministrs Jānis Bordāns atklāja Eiropas Padomes Komitejas Tiesu efektivitātei (CEPEJ) Plenārsēdi, aicinot Eiropas Padomi sagatavot vadlīnijas attiecībā uz tiesu darba organizāciju pēc Covid -19 krīzes.

Plenārsēdē Eiropas Padomes dalībvalstu pārstāvji diskutēja par Covid-19 ietekmi uz tiesu darbu no tiesiskuma un efektivitātes viedokļa.

“Šis laiks ir pierādījis, ka ir iespējama daudz ātrāka digitālo rīku ieviešana - darbs tiek organizēts efektīvāk, iedzīvotāji arvien vairāk izvēlas juridiskā rakstura jautājumus risināt tiešsaistē. Tas ir raisījis zināmas diskusijas attiecībā uz pamattiesībām, jo to ievērošanu nedrīkst ietekmēt jaunu rīku ieviešana. Tāpēc ir nepieciešams vienots redzējums un detalizēti kritēriji Eiropas Padomes līmenī”, uzsver tieslietu ministrs Jānis Bordāns, iniciējot CEPEJ aktīvu rīcību.

Krīzes laikā tiesas Latvijā aktīvi turpināja izskatīt lietas un tiesu darba nepārtrauktības nodrošināšanai tika meklēti un ieviesti dažādi risinājumi no praktiskā un tehnoloģiju viedokļa. Piemēram, izmantotas interneta platformas videokonferenču risinājumiem, lai nodrošinātu lietu izskatīšanu attālināti. Darīts viss iespējamais, lai pēc ārkārtējās situācijas beigām nebūtu neizskatīto lietu uzkrājumu. Latvijas tiesu labā prakse būtu izmantojama arī turpmāk un nostiprināma CEPEJ standartos.

CEPEJ jau vairāk nekā 16 gadus apkopo valstu labāko praksi tiesu darba administrēšanā ar mērķi nodrošināt tiesu darba efektivitāti un kvalitāti. Latvijas tiesu varas iestādes cieši sadarbojas ar CEPEJ, aktīvi tiek īstenoti sadarbības projekti, lai attīstītu un uzlabotu procesa efektivitāti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI