DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Valdība atbalsta Dzelzceļa drošības noteikumus un Dzelzceļa savstarpējās izmantojamības noteikumus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai nodrošinātu Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas prasības, kas paredz vienotu dzelzceļa telpas izmantošanu un saskaņotu dzelzceļa drošības prasību pārņemšanu, šodien apstiprinātie Dzelzceļa drošības noteikumi un Dzelzceļa savstarpējās izmantojamības noteikumi nodrošinās dzelzceļa sistēmas savstarpēju izmantojamību Eiropas Savienībā (ES) un dzelzceļa drošību prasību pilnīgu pārņemšanu Latvijas tiesību aktos.

Minētās direktīvas kopā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2016. gada 11. maija Regulu 2016/796/ES par Eiropas Savienības Dzelzceļu aģentūru (ESDzA) veido Ceturtās dzelzceļa pakotnes tehnisko pīlāru. Tas paredz administratīvo un tehnisko šķēršļu novēršanu vienotas Eiropas dzelzceļa telpas izveidē, jo īpaši izveidojot kopīgu pieeju drošības un savstarpējas izmantojamības prasībām. Ceturtā dzelzceļa tiesību aktu pakotne satur būtiskas izmaiņas, kas saistītas ar drošības sertifikātu un ritekļu atļauju izdošanu Eiropas Savienības (ES) līmenī, paredzot turpmāk būtisku lomu ESDzA.

Ministru kabineta noteikumi precizē Dzelzceļa likumā noteikto regulējumu un nosaka vienoto drošības sertifikātu, drošības apliecību, par ritekļu tehnisko apkopi atbildīgo struktūrvienību sertifikātu un ritekļu atļauju izdošanas procedūras. Atbilstoši Dzelzceļa likumā noteiktajam šos dokumentus izdos Valsts dzelzceļa tehniskā inspekcija.

Ministru kabineta apstiprinātie noteikumi precizē šobrīd esošo tiesisko regulējumu ES dzelzceļa sistēmas savstarpējās izmantojamības jomā, nosakot prasības ES dzelzceļa sistēmas apakšsistēmām un savstarpējas izmantojamības komponentiem, kā arī prasības pārvadātāju, manevru darbu veicēju un publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītāju drošības pārvaldības sistēmām.

2020. gada 16. jūnijā tiks pārņemta Ceturtā dzelzceļa tiesību aktu pakotnes direktīva, vienlaikus spēkā stāsies arī apstiprinātie Ministru kabineta noteikumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI