DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

ECOFIN sanāksmē tiks apspriests EK priekšlikums Eiropas Atveseļošanas instrumentam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 9. jūnijā, finanšu ministrs Jānis Reirs un Finanšu ministrijas pārstāvji attālināti piedalīsies Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmē. Ņemot vērā aktuālo situāciju ar COVID-19 un tā radītajām sekām, sanāksmē plānots pārrunāt Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumu Eiropas Atveseļošanas instrumentam. Atveseļošanas instruments ir vienreizējs papildu instruments īstermiņa ES ekonomikas atbalstam izejai no COVID-19 krīzes. Tā finansējums ir ierosināts papildus ES daudzgadu budžeta finansējumam.

“Priekšlikums paredz, ka provizoriski no Eiropas Atveseļošanas instrumenta finansētajām programmām Latvijai varētu piešķirt 2,9 miljardus eiro grantos, kā arī varētu būt pieejami līdz 1,6 miljardiem eiro aizdevumos. Instrumenta darbības ilgums ir paredzēts līdz 2024. gada beigām,” norāda finanšu ministrs Jānis Reirs.

Sanāksmes laikā EK prezentēs savus jaunākos priekšlikumus par Eiropas Atveseļošanas plānu, kuru veido atjaunots priekšlikums ES daudzgadu budžetam 2021.-2027. gadam ar kopapjomu 1,1 triljona eiro apmērā un jauns Eiropas Atveseļošanas instruments (Next Generation EU) 750 miljardu eiro apmērā. EK, Eiropas Centrālā banka un Eiropas Investīciju banka sniegs pārskatu par līdz šim veiktajiem pasākumiem, kā arī nākotnes plāniem saistībā ar ES atveseļošanas vajadzībām.

Priekšlikums par Eiropas Atveseļošanas instrumenta 750 miljardu eiro finansējumu paredz, ka 500 miljardi eiro (tai skaitā 433 miljardi eiro neatmaksājamam atbalstam (grantiem)) tiks izmantoti bez nacionālā līdzfinansējuma, pārējo finansējumu izmantojot finanšu instrumentu vai budžeta garantiju un saistīto izdevumu nodrošināšanai. 250 miljardi eiro tiks izmantoti aizdevumiem dalībvalstīm, par ko ES uzņemsies iespējamās saistības garantiju veidā, līdz tie tiks atmaksāti.

ECOFIN sanāksmē paredzēts pārrunāt arī dalībvalstu 2020. gada specifiskās rekomendācijas un uzklausīt Padomes viedokli par atjaunotajām Stabilitātes vai Konverģences programmām.

Savukārt trešdien, 11. jūnijā, finanšu ministri attālināti tiksies Eirogrupas sanāksmē, lai pārrunātu Banku savienības izveidi, atjaunoto īstermiņa Eirogrupas darba programmu un citus jautājumus. Sanāksmes laikā ministri apmainīsies viedokļiem par aktuālo situāciju un ietekmi uz ekonomiku COVID-19 izraisītās krīzes dēļ un iespējām ekonomikas situācijas stabilizēšanai turpmāk. Liels uzsvars tiks likts uz Eiropas Ekonomikas atveseļošanas instrumenta iespējām, turpinot diskusijas pēc nesenās ECOFIN sanāksmes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI