DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Samazina administratīvos šķēršļus ārstniecības personu sertifikācijas eksāmenu kārtošanā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai atvieglotu iespējas atgriezties medicīnas darbā, ja ārstniecības persona kādu laiku nav strādājusi specialitātē, valdība šodien, 9. jūnijā, lēma samazināt administratīvos šķēršļus sertifikācijas eksāmena kārtošanā*. Turpmāk, ja sākotnēji eksāmenā nebūs ticis sasniegts nepieciešamais punktu skaits, atkārtoti eksāmenu varēs kārtot pēc 3 mēnešiem.

Esošā sistēma paredz, ka sertifikāts tiek piešķirts pēc sertifikācijas eksāmena sekmīgas nokārtošanas, novērtējot un apliecinot ārstniecības personas teorētiskās zināšanas un praktiskās iemaņas specialitātē. Pēc sertifikāta iegūšanas reizi piecos gados jāveic resertifikāciju. Tās veikšanai nepieciešams uzrādīt dokumentus par profesionālo darbību attiecīgajā laika periodā, darba apjomu, intensitāti un kvalitāti, kā arī veikto profesionālo pilnveidi un tālākizglītību. Situācijā, kad attiecīgajā periodā nav tikusi veikta profesionālā darbība nepieciešamajā apjomā, ārstniecības personai nepieciešams atkārtoti kārtot sertifikācijas eksāmenu, apliecinot zināšanas specialitātē.

Speciālisti secinājuši, ka šobrīd normatīvos noteiktais termiņš – 1 gads -, pēc kura ārstniecības persona var atkārtoti kārtot sertifikācijas eksāmenu ir pārāk liels un mākslīgi palielina šķēršļus tam, lai mediķi atgrieztos darbā specialitātē. Tādēļ tas šobrīd saīsināts uz 3 mēnešiem. Vienlaikus, ja persona trīs reizes pēc kārtas šo eksāmenu nespēs nokārtot, to atkārtoti var kārtot ne agrāk kā pēc gada. Šī gada laikā ārstniecības personai ir jāveic teorētisko zināšanu un praktisko iemaņu profesionālā pilnveide.

*Noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2012. gada 18. decembra noteikumos Nr.943 "Ārstniecības personu sertifikācijas kārtība""

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI