DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Krustpils novada Odzes un Neretas upēs konstatētas bojā gājušas zivis

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts vides dienesta Daugavpils reģionālās vides pārvaldes (turpmāk – VVD) inspektori, saņemot informāciju par Krustpils novadā Neretas upē augšpus Vīpes ciematam novērotām bojā gājušām zivīm, sestdien, 2020. gada 6. jūnijā veica pārbaudi. Tās laikā konstatētas bojā gājušās zivis seklākajās upes gultnes vietās un krastos ~ 5 km garā Odzes upes posmā un  ~ 6 km Neretas upes posmā.

VVD inspektori sadarbībā ar Krustpils novada pašvaldības vides un civilās aizsardzības dienesta vadītāju, veicot Neretas un Odzes upes periodisku apsekošanu (aptuveni 10 km  garumā), novērtēja bojāgājušo zivju apjomu.  Konstatēts, ka bojā gājušas raudas, pliči, plauži un auslejas, to izmērs no 7-10 cm,  kā arī konstatētas 10 zivis, kuru izmērs sasniedza 25 cm. Apskatot beigtās zivis, secināts, ka tās gājušās 1 līdz 2 dienas iepriekš.

Tā kā augšpus Odzes upes ietekas Neretas upē bojā gājušas zivis netika konstatētas, secināts, ka zivju bojāejas iemesls visticamāk ir Odzes upē nonākušais piesārņojums. Apsekoto upju posmu krasti intensīvi tiek izmantoti lauksaimniecībā (konstatētas plašas lauksaimniecības kultūru sējumu platības), tādējādi pirmsšķietami zivju bojāejas iemesls ir lauksaimniecības zemju neatbilstoša miglošana, pesticīdu pārmērīga lietošana. Iespējams, ka upē bezatbildīgi varēja būt skaloti arī trauki, kuros iepakota lauksaimniecības ķimikālija. Tieša piesārņojuma novadīšana vidē netika konstatēta.

Lai noteiktu konkrētu zivju bojā ejas iemeslu, paņemti virszemes ūdens paraugi, kas tiks testēti akreditētā laboratorijā. Visu apstākļu noskaidrošanā VVD iesaistīs Valsts augu aizsardzības dienestu.

VVD veiks atkārtotas pārbaudes, lai pārliecinātos, ka netiek konstatēti jauni zivju bojāejas gadījumi.

 

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI