DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Izsludināts atklātais konkurss vēsturiski piesārņoto vietu sanācijai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (turpmāk – VARAM) izsludinājusi Norvēģijas finanšu instrumenta programmas* atklāto konkursu “Ar vēsturiski piesārņotajām teritorijām saistīto risku samazināšana”. Pateicoties šim finansējumam, līdz 2024. gada pavasarim būs iespējams īstenot vismaz trīs vēsturiski piesārņoto vietu sanāciju projektus, lai uzlabotu vides kvalitāti un novērstu apdraudējumu iedzīvotāju veselībai.

Ministrs Juris Pūce (AP!): “VARAM piesaistītais finansējums tuvākajos gados radīs iespēju turpināt vēsturiski piesārņoto vietu attīrīšanu. Šobrīd sekmīgi jau tiek īstenoti Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas darbi, taču Latvijā ir daudz citu teritoriju, kas gadiem ilgi gaida savu sakopšanu. Esmu gandarīts, ka projektu īstenošanā varēsim izmantot ne tikai norvēģu finansējumu, bet arī unikālo pieredzi piesārņoto vietu sanācijā un piesārņojuma kontrolē, kas ļaus īstenot sarežģītus, bet vides aizsardzībai ļoti nozīmīgus projektus.”

Atklātā konkursa mērķis ir atbalstīt vēsturiski piesārņoto vietu sanāciju, lai atjaunotu vides kvalitāti piesārņotajās vietās, kā arī novērstu apdraudējumu iedzīvotāju veselībai. Konkursa ietvaros tiks atbalstīti tikai tādi projekti, kuros paredzēts attīrīt vēsturiski piesārņotas vietas, kur nav iespējams piemērot principu „piesārņotājs maksā”. Tas nozīmē, ka tiks atbalstīta tāda piesārņojuma sanācija, kas izveidojies līdz Latvijas neatkarības atjaunošanai, bet bijušajos militārajos objektos līdz 1994. gada augustam.

Projekta iesniegumu var iesniegt pašvaldība, tiešās vai pastarpinātās pārvaldes iestāde, ostas pārvalde vai speciālās ekonomiskās zonas pārvalde, kuras pārziņā ir osta. Papildus sanācijas darbiem projektu iesniedzējiem obligāti būs jāīsteno sabiedrības izpratnes veicināšanas kampaņa, ietverot vismaz divus informatīvus pasākumus par aktuāliem jautājumiem vides un klimata jomā. Vēlams šīs kampaņas īstenošanai piesaistīt partneri – nevalstisko organizāciju. 

Projektu iesniegumus var sagatavot un iesniegt sešu mēnešu laikā no 2020. gada 5. jūnija līdz 7. decembrim. Savukārt projektu iesniegumu izvērtēšana ilgs četrus mēnešus, kurā tostarp tiks vērtēta projekta atbilstība un gatavības pakāpe. Apstiprinātos projektus varēs uzsākt īstenot 2021. gada vasarā un to īstenošanas termiņš un izmaksu attiecināmības periods nevarēs pārsniegt 2024. gada 30. aprīli.

Konkursa ietvaros projektiem pieejamais Programmas līdzfinansējums ir 11 milj. EUR. Vienam projektam minimālais pieejamais Programmas līdzfinansējums ir 1 milj. EUR, savukārt maksimālais pieejamais Programmas līdzfinansējums ir 4,35 milj. EUR.

Plašāka informācija par Programmas atklātā konkursa projektu iesniegumu atlases un citiem saistošajiem dokumentiem pieejama šeit.

Jautājumus par atklāto konkursu un projekta iesnieguma sagatavošanu var iesniegt, nosūtot tos elektroniski uz e-pasta adresi: sanacija@varam.gov.lv. Atbildes uz saņemtajiem jautājumiem tiks sniegtas elektroniski trīs darbdienu laikā no jautājuma saņemšanas, bet ne vēlāk kā vienu darbdienu pirms projektu iesniegumu iesniegšanas termiņa beigām.

No 2011. gada VARAM veiksmīgi sadarbojas ar Norvēģijas Vides aģentūru, ar kuras palīdzību plānots sniegt atbalstu projektu īstenotājiem, lai piesaistītu projektiem norvēģu ekspertus pieredzes un labās prakses pārņemšanai. Projektu īstenotājiem būs iespēja izmantot norvēģu ekspertu unikālo pieredzi piesārņoto vietu sanācijā, izmantojot dažādas sanācijas metodes un piesārņojuma kontroles mehānismus. Līdz šim VARAM ar Norvēģijas Vides aģentūru kopā strādājusi dažādos klimata jautājumos, taču sanācijas jomā šī sadarbība būs pirmo reizi.

Nacionālā līmenī informācija par piesārņotajām un potenciāli piesārņotajām vietām ir apkopota Piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu reģistrā, ko veido un uztur Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC). Reģistrā apkopota informācija par 248 piesārņotajām vietām, 2621 potenciāli piesārņotajām vietām un 717 apzinātām un attīrītām vietām, kas nav piesārņotā vai potenciāli piesārņotā vieta. Reģistrs ir publiski pieejams LVĢMC tīmekļvietnē.

* Norvēģijas finanšu instrumenta 2014. – 2021. gada perioda programma „Klimata pārmaiņu mazināšana, pielāgošanās tām un vide”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI