DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. maijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Valmieras muzeja kolekcijā – Andra Vārpas zīmējumi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Desmit zīmējumi, kas ataino Valmieras mākslinieka Andra Vārpas gan kā tēlnieka domāšanas veidu un formas izjūtu, gan kā meistarīga zīmētāja talantu, turpmāk būs Valmieras muzeja kolekcijā. Mākslinieks atradis savu pieeju Latvijas ainavai un palicis tai uzticīgs, Latviju atklājot arvien no jauna. Vērtīgais papildinājums Valmieras muzeja kolekcijai īstenots ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Andris Vārpa ir tēlnieks, taču svarīgs māksliniekam vienmēr bijis arī zīmējums. Dažkārt ar krāsu, tomēr visbiežāk ar parasto zīmuli uz balta papīra. Viņu interesē dabas radītā plastika un tās mainīgais raksturs. Mākslinieks uzsver, ka tā ir vienkāršā, pavisam ikdienišķā Latvijas ainava, kuru viņš izjūt kā daudzveidīgu un neaptveramu. Motīvi ir noskatīti konkrētās vietās, visbiežāk Ziemeļvidzemē starp Valmieru un Rūjienu vai ceļā no Valmieras uz Rīgu.

“Tēlnieku zīmējumi parasti ir figurāli, pat smagnēji. Es apzināti no tā izvairos. Savās izstādēs es vienmēr domāju par skatītāju. Zīmējumiem tajās vienmēr ir sava nozīmīga vieta. Jebkura skulptūra kā telpisks darbs enerģiju izstaro kā spuldzīte bez apvalka – visos virzienos. Zīmējums savukārt to dara tikai vienā virzienā – uz skatītāju. Zīmējums padara to darbu, ko nevar padarīt vizuāli plastiskā māksla. Manas izstādes var salīdzināt ar izrādēm. Skulptūras ir aktieri, bet zīmējumi – scenogrāfija, telpa, kurā skulptūras dzīvo,” stāsta A. Vārpa.

Līdzās šķietami abstraktajām kompozīcijām un iemīļotajiem motīviem parādās arī jauni stāsti. Piemēram, zīmējums “Mazpilsētas ugunis” ir skats, iebraucot Valmierā no Rīgas. Ir mijkrēslis, kad gandrīz nekas nav saredzams, tikai ielu laternas. “Tā ir arī maza ironija. Čārlijam Čaplinam ir filma “Lielpilsētas ugunis”. Man ir “Mazpilsētas ugunis”. Līdzīgi ir ar darbu “Suņa dzīve”, kura nosaukums ir krietni ietilpīgs jēdziens. It kā abstrakta ainava, tāds kā haoss, kurā parādās dzīvnieka portrets. Viņš ir pati pilnība. Un viņam jādzīvo cilvēka radītā haosā.”

Andra Vārpas dzīves jubilejai veltīta izstāde Valmieras muzejā plānota šī gada oktobrī. Tajā būs apskatāmi muzeja krājumā jauniegūtie zīmējumi, kā arī darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Cēsu Vēstures un mākslas muzeja krājumiem, kā arī autora īpašumā esoši darbi.

Andrim Vārpam ir nozīmīga loma Latvijas mākslā. Viņam ir stabils, brīvs un radoši savdabīgs mākslinieka rokraksts. Viņš darbojas tēlniecībā, dārza dekoratīvajā tēlniecībā, medaļu mākslā, veidojis pieminekļus un piemiņas plāksnes. Mākslinieks kopš 1976.gada piedalījies izstādēs Latvijā un daudzviet pasaulē. Organizējis, vadījis, piedalījies tēlniecības simpozijos Latvijā un ārzemēs.

Valmieras muzeja kolekcijā ir pieci Andra Vārpas tēlniecības lielformāta darbi, kam tagad pievienojas arī zīmējumi. Komplektējot krājumu par notikumiem Latvijā un pasaulē, muzejs tajā iekļauj darbus, kas raksturo Valmieras un Vidzemes kultūrtelpu, nozīmīgākos mākslas procesus un personības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI