DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. maijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrs aicina ātri vienoties par ES atbalstu ekonomikas atveseļošanai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 26. maijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās Eiropas Savienības (ES) Vispārējo lietu padomes videokonferencē.

Sanāksmē ministri apsprieda ES un dalībvalstu reakciju uz Covid-19 pandēmiju un rītdien gaidāmo Eiropas Komisijas priekšlikumu ES daudzgadu budžetam 2021.‑2027. gadam un Ekonomiskās atveseļošanās instrumentam.

Diskusijā E. Rinkēvičs informēja par personu kustības atjaunošanu Baltijas valstu starpā, kā arī par Latvijā izstrādāto aplikāciju Covid-19 kontaktu noskaidrošanai. Ministrs norādīja, ka ES dalībvalstīm pakāpeniski jātiecas uz Šengenas zonas pilnvērtīgu funkcionēšanu.

Runājot par ES daudzgadu budžetu un Atveseļošanās instrumentu, E. Rinkēvičs uzsvēra nepieciešamību valstīm ātri vienoties par šiem instrumentiem, lai ES atbalsts ekonomikas atlabšanai sāktos pēc iespējas ātrāk. E. Rinkēvičs atzīmēja ES prioritātes, kuras piedāvā jaunu izaugsmes potenciālu - Zaļo kursu un digitalizāciju, kā arī norādīja uz Kohēzijas un Kopējās lauksaimniecības politiku nozīmi ekonomikas izaugsmes un konverģences veicināšanā. Ministrs uzsvēra, ka Ekonomiskās atjaunošanās instrumentam jābūt pieejamam visām dalībvalstīm, un tā nodrošinātajam atbalsta apjomam jābalstās uz objektīvu ekonomiskās situācijas izvērtējumu.

Ministrs pauda atbalstu Eiropas Komisijas darbam pie pirmā ziņojuma par tiesiskuma situāciju ES un dalībvalstīs. Ziņojumu Komisija plāno publicēt septembrī, kam sekos dalībvalstu diskusijas. Ministrs arī uzsvēra, ka būtiski, lai Covid-19 krīze neapdraudētu pamattiesības, ES vērtības un tiesiskumu.

Informācijai

Vispārējo lietu padomes sanāksmes notiek reizi mēnesī, un 2020. gada pirmajā pusgadā to vada ES Padomes prezidējošā valsts Horvātija.

27. maijā Eiropas Komisija publicēs labotu priekšlikumu ES daudzgadu budžetam 2021.-2027. gadam, ņemot vērā Covid-19 izaicinājumus, kā arī priekšlikumu jaunam Ekonomiskās atveseļošanās instrumentam, kas ļaus piesaistīt papildu ES finansējumu dalībvalstu ekonomiku stimulēšanai tuvākajos gados.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI