DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. maijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Konceptuāli atbalsta vieglāku procesu autostāvvietu izveidei personām ar invaliditāti

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 26.maijā, konceptuāli atbalstīja grozījumus Dzīvokļa īpašuma likumā, kas paredz vienkāršot lēmuma pieņemšanu dzīvojamo māju īpašniekiem par autostāvvietas izveidošanu pie dzīvojamās mājas personām ar invaliditāti.

Ar grozījumiem paredzēts, ka lēmumu par stāvvietas izveidi personām ar invaliditāti varēs pieņemt, ja par to nobalso dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no visiem dzīvokļu īpašumiem. Patlaban šādu lēmumu pieņemšanai nepieciešams, lai “par” nobalso trīs ceturtdaļas no visiem dzīvokļu īpašumiem.

Šāds risinājums varētu tikt piemērots jautājumiem, kas skar dzīvokļu īpašnieku kopības kompetenci, bet ne jautājumus, kas attiektos uz šo lēmumu izpildi, tostarp par valsts vai pašvaldības finansiālo atbalstu autostāvvietu personām ar invaliditāti izveidei, komisijas sēdē deputātus informēja Ekonomikas ministrijas pārstāvji.

Atvieglota lēmumu pieņemšanas kārtība ļautu iedzīvotājiem vienoties par kopīpašumā ietilpstošā mājai piesaistītā zemesgabala izmantošanu konkrētiem mērķiem, tostarp arī izveidot stāvvietu pie mājas elektromobiļiem, ja vienlaikus tiek izveidots elektrotransportlīdzekļu uzlādes punkts, pauž grozījumu autori.

Likumprojekta anotācijā uzsvērts, ka, atvieglojot lēmuma pieņemšanu par specializētas stāvvietas izveidi, varētu tikt aizskartas to iedzīvotāju intereses, uz kuriem neattieksies ar lēmumu noteiktās priekšrocības. Taču, ievērojot personu ar invaliditāti, kas uzskatāmas par mazaizsargātu iedzīvotāju grupu, tiesības, kā arī valsts noteiktās prioritātes un pasākumus vides pieejamības nodrošināšanai personām ar invaliditāti un atjaunojamo energoresursu izmantošanas un elektromobilitātes veicināšanā, izplūdes gāzu mazināšanā un gaisa kvalitātes uzlabošanā, šādu lēmumu pieņemšanas procesa atvieglošana ir visas sabiedrības interesēs.

Par likuma grozījumiem trijos lasījumos vēl jālemj Saeimai, un plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI