DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. maijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: E-vide

RTU un VARAM rīko pirmo digitālo triecienfestivālu «Tas ir izšķiroši!»

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sestdien, 30. maijā, plkst. 18.00 notiks pirmais digitālais triecienfestivāls «Tas ir izšķiroši!», aicinot visus interesentus trīs stundas pavadīt izklaidējoši izglītojošās aktivitātās, lai gūtu jaunas zināšanas par atkritumu šķirošanu un pārstrādi, kā arī iedvesmu vides inovācijām un zaļākai dzīvei.

Festivālu organizē Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierekonomikas un vadības fakultātes Latvijas-Norvēģijas starptautiskā MBA (Master of Business Administration) studiju programma «Inovācijas un uzņēmējdarbība», RTU Dizaina fabrika, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un biedrība «Ideju un inovāciju institūts». Festivālu atklās Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Andris Teikmanis.

«Apsveicama ir studentu iniciatīva organizēt laika ziņā tik vērienīgu pasākumu, lai izglītotu un atgādinātu par videi draudzīgu dzīvesveidu gada garumā. Ar vienreizējiem pasākumiem ir grūti mainīt paradumus, tāpēc izglītojošas aktivitātes, kas atgādina par maziem, ikdienā viegli īstenojamiem soļiem ceļā uz zaļāku dzīvesveidu, būs labs atbalsts gan tiem, kas jau šķiro un rada mazāk atkritumu, gan tiem, kas vēl šaubās un nezina, kā to praktiski ieviest savā dzīves ritmā. Mūsu rīcība un izvēles šodien veidos mūsu vidi nākotnē!» uzsver VARAM parlamentārais sekretārs Artūrs Toms Plešs.

Ideja par festivālu dzima triecienprogrammā «CrisisLab», ko izveidoja piecas Latvijas augstskolas, lai kopējiem spēkiem cīnītos ar Covid-19 krīzes sekām. Festivāls ir studentu komandas atbilde VARAM rosinājumam atrast efektīvāko veidu, kā komunicēt ar sabiedrību par drošu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un šķirošanu krīzes laikā.

Festivāla organizatori aicina iedzīvotājus pievērst vērību atkritumu šķirošanas paradumiem ne tikai Covid-19 krīzes vai Lielās talkas laikā, bet visu gadu. «Tas ir izšķiroši!» būs tikai sākums aktivitātēm, kas digitālajā vidē ilgs veselu gadu – līdz nākamā gada 30. maijam. Festivālā «VidesSOS», neizmet.lv, Valmieras «Zaļā skola», fonds «Viegli», «Latvijas Zaļais punkts», RTU MBA, «EIT Climate-KIC Hub» un RTU studentu inovāciju grantu programmas dalībnieki piedāvās uzdevumus un izaicinājumus, kā arī dalīsies iedvesmojošos stāstos un iepazīstinās ar zaļām inovācijām. «Ir plaši zināms, ka arhitekti atrod vēstures artefaktus, pētot gadsimtiem senas cilvēku apmetnes. Vai var atrast noderīgu informāciju par patērētāju uzvedību, pētot atkritumu konteinera saturu? Izrādās, ka šo to noderīgu var gan atrast,» festivāla dalībniekus iepazīties ar atkritumu izpēti kā mārketinga pētīšanas paņēmienu aicina RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātes Starptautisko programmu nodaļas vadītājs Modris Ozoliņš.

Festivāla organizatori aicina uzņēmumus un organizācijas festivāla Facebook lapā visu gadu dalīties ar saviem materiāliem, kā arī informāciju un ražošanas atlikumiem, jo, kas vienam atkritumi, citam var būt izejmateriāli inovatīvam produktam. Savukārt iedzīvotāji aicināti uzdot sev interesējošus jautājumus par atkritumiem, piemēram, kā pareizi utilizēt televizoru vai klavieres. Iesaistīties tiek aicinātas arī izglītības iestādes, kas materiālus varēs izmantot mācību procesā. Festivāla organizatori ir pārliecināti, ka lielas idejas spēj iekustināt nevis liels finanšu atbalsts, bet sadarbība un cilvēku un organizāciju brīvprātīga mijiedarbība. Šis ir pirmais tikai uz aizrautību balstītais festivāls.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI