DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. maijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Faktiskais bezdarba līmenis aprīlī ir 9,2 %, reģistrētais – 8 %

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada aprīlī faktiskā bezdarba līmenis Latvijā ir 9,2 %, kas salīdzinājumā ar martu ir par 1,3 procentpunktiem vairāk, liecina Centrālās statistikas pārvaldes Darbaspēka apsekojuma dati. Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrētā bezdarba līmenis ir 8 %, un salīdzinājumā ar martu pieaugums ir par 1,2 procentpunktiem. Arī salīdzinājumā ar pagājušā gada aprīli bezdarba līmenī vērojams pieaugums – 2,7 procentpunkti faktiskā bezdarba līmenim un 1,7 procentpunkti reģistrētā bezdarba līmenim.

Faktiskā bezdarba līmenis un reģistrētā bezdarba līmenis iedzīvotājiem pa mēnešiem
(procentos, sezonāli neizlīdzināts)

Dati par jūliju, oktobri, decembri, janvāri, februāri un martu ir precizēti.

Reģistrētā bezdarba līmeni aprēķina, izmantojot NVA datus, bet faktiskā netieši -  izmantojot Latvijas darbaspēka izlases apsekojuma 1.ceturkšņa datus un NVA mēneša datus par reģistrētajiem bezdarbniekiem.

Darbaspēka apsekojuma faktiskā bezdarba novērtējumam tikuši izmantoti 2020. gada 1. ceturkšņa dati un reģistrētā mēneša bezdarba dati no NVA.

No 2020. gada 13. marta, sakarā ar visā valsts teritorijā izsludināto ārkārtējo situāciju ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību  tika pārtraukta iedzīvotāju aptauja klātienē,  intervijas notiek tikai pa telefonu un tiešsaistē  internetā. Tā kā CSP rīcībā  nebija pieejami telefona numuri visām izlasē iekļautajām mājsaimniecībām, tad samazinājāt apsekojuma atbildētības līmenis, kas ietekmēja arī apkopotās informācijas kvalitāti.

CSP atgādina, ka pārmaiņu laikā ir svarīgi iegūt informāciju par iedzīvotāju nodarbinātību, lai novērtētu šī brīža situācijas ietekmi uz ekonomiskajiem un sociālajiem procesiem valstī. Kopš 13. marta iedzīvotāju aptaujāšana viņu mājvietās vairs nenotiek, tomēr joprojām turpinās iedzīvotāju aptaujāšana pa telefonu un elektroniski CSP vietnē e.csb.gov.lv, tādēļ aicina iedzīvotājus būt aktīviem un piedalīties ielūgtajās aptaujās.

Bezdarba līmenis 15-74 gadu vecumā pēc dzimuma pa mēnešiem – NB002m

Reģistrētā bezdarba līmenis pa mēnešiem – NVA tīmekļa vietne

Ārkārtas situācijas sociālekonomiskie rādītāji pieejami CSP tīmekļa vietnē csb.gov.lv/lv/Statistika/covid19

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI