DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. maijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Vitenbergs: viesmīlības un izmitināšanas sektora uzņēmumiem piedāvājam divu pakāpju atbalsta mehānismu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga vadītajā Ekonomikas Attīstības grupā šodien tika izskatīts priekšlikums atbalsta pasākumiem tūrisma nozares komersantiem ēdināšanas un izmitināšanas sektoros, kuru zaudējumi kopš marta vidus sastāda vismaz 77 milj. EUR  un vislielākās problēmas šobrīd rada apgrozāmo līdzekļu trūkums. Abos sektoros tiešā veidā ir cietuši aptuveni 4 000 mazie un vidējie uzņēmumi, radot katastrofālu situāciju darba spēka jomā – ietekmēti ir apmēram  40 tūkstoši darbinieku.

Kopējā situācija valstī šobrīd ļauj atsāk darbu vietējā tūrisma pakalpojumu sniedzējiem, ievērojot nepieciešamās veselības drošības prasības. Kopā ar tūrisma nozari esam pārrunājuši un pārskatījuši visus iespējamos variantus atbalsta mehānismiem, lai nozare var atgūties no vīrusa izraisītā piespiedu apstāšanās punkta, turpināt nodrošināt darba vietas un būtu gatavi tūrisma sezonas uzsākšanai. Papildus tiks īstenotas visaptverošas vietējā tūrisma un tuvāko kaimiņvalstu reklāmas kampaņas, lai stimulētu vietējo pieprasījumu. Šobrīd sniedzot tiešu un reālu atbalstu, mēs atbalstīsim Latvijas tūrisma uzņēmumus, nodrošināsim darba iespējas mūsu iedzīvotājiem un  panāksim ekonomisko izrāvienu tūrisma nozarē, it īpaši reģionos,” norāda ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Ekonomikas ministrija piedāvā īpašus atbalsta mehānismus izmitināšanas un ēdināšanas sektoriem, kuriem līdz ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī praktiski bija apstājusies darbība

Lai veicinātu uzņēmējdarbības atsākšanu tūrisma sezonā, tiek piedāvāts divu pakāpju atbalsta mehānisms – nodarbinātības veicināšanai gan izmitināšanas un ēdināšanas sektoros, gan tūrisma operatoru pakalpojumu sniedzējiem tiek piedāvāts ieviest 3 mēnešu grantu uzņēmuma saimnieciskās darbības saglabāšanai; savukārt saimnieciskās darbības atsākšanai un jaudas palielināšanai komersantiem tiks izstrādāts mehānisms bezprocentu aizdevumu saņemšanai.

Divu pakāpju atbalsta mehānisms darbības atsākšanai:

  1. Grants nodarbinātības veicināšanai uzņēmējiem, kas sniedz izmitināšanas, viesmīlības vai tūrisma operatoru pakalpojumus. Atbalstu uzņēmējs var izmantot dažādu operacionālo izmaksu segšanai, tai skaitā darbinieku algām, telpu nomai, preču iepirkšanai, utt. Paredzams, ka atbalsts tiks piešķirts 3 mēnešu periodā pēc tekošās algas un nodokļu nomaksas.
  2. Bezprocentu nenodrošināts apgrozāmo līdzekļu aizdevums saimnieciskās darbības atjaunošanai.

Tūrisma nozares atbalsta plānā Ekonomikas ministrija vēl ir paredzējusi vērtēt, kā risināt tūrisma operatoru un aģentūru nodrošināto, bet nenotikušo ceļojumu un braucienu kompensācijas jautājumu klientiem, piedāvāt darbinieku apmācības pārkvalifikācijai rudens/ziemas sezonā, un citi.

 

Kā zināms, sadarbībā ar tūrisma nozari, Ekonomikas ministrija jau ir izstrādājusi virkni atbalsta pasākumu tūrisma nozarei. Konceptuāli ir atbalstīta izmaksu segšana 788 334, 85 EUR apmērā tiem komersantiem, kas godprātīgi veica repatriācijas reisus, atgriežot izceļojošos tūristus pirms ārkārtas apstākļu iestāšanās.

Kopā ar Veselības ministriju un Slimību un profilakses kontroles  centru ir izstrādātas drošas ceļošanas vadlīnijas tūrisma pakalpojuma sniedzējiem un ceļotājiem, kuras jau šonedēļ prezentēs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra. Tāpat šonedēļ tiks uzsākta kampaņa “Atklāj Latviju droši”, aicinot iepazīt un atklāt Latvijas interesantākās un noslēpumainākās vietas, tādējādi atbalstot vietējā tūrisma uzņēmumus un stimulētu vietējo pieprasījumu.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI