DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. maijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VIDEOTIEŠRAIDE: papildu aizņemšanās iespējām pašvaldībām Covid-19 negatīvo ekonomisko seku mazināšanai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

21. maijā plkst. 10 attālināti notiks Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Finanšu un ekonomikas komitejas sēde, kurā pašvaldības videotiešraidē tiks informētas par papildu aizņemšanās iespējām un nosacījumiem Covid-19 izraisīto negatīvo ekonomisko seku mazināšanai.

Videotiešraidi varēs skatīties ŠEIT vai LPS vietnes www.lps.lv sadaļā “Tiešraides, videoarhīvs – Tiešraide”. Tiešraides laikā būs iespēja uzdot jautājumus, sūtot tos uz e-pasta adresi tiesraide@lps.lv.

Komitejas sēdes darba kārtībā iekļauts jautājums par pašvaldību aizņēmumiem 2020. gadā saistībā ar valdības apstiprināto aizņēmumu limita palielinājumu par 150 miljoniem eiro – gan Eiropas Savienības (ES) fondu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansētajiem projektiem, gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) mērķprogrammas pašvaldību investīciju projektiem. Uz sēdi uzaicināti Finanšu ministrijas Pašvaldību finansiālās darbības uzraudzības un finansēšanas departamenta direktore Inta Komisare, Centrālās finanšu un līgumu aģentūras direktors Mārtiņš Brencis un VARAM pārstāvji. Komitejas dalībnieki kopā ar VARAM speciālistiem apspriedīs arī aizņēmumu rezultātus pašvaldību pirmsskolas izglītības iestāžu būvniecības un paplašināšanas mērķprogrammā.

Ar 30. aprīļa valdības ārkārtas sēdē atbalstīto Finanšu ministrijas priekšlikumu tiek palielināts pašvaldību aizņēmuma limits par 150 miljoniem eiro, lai mazinātu Covid-19 negatīvās ekonomiskās sekas un varētu veikt ieguldījumus Eiropas Savienības fondu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansētajos augstas gatavības projektos ar tautsaimniecības nozīmi, kā arī VARAM pieteiktajos investīciju projektos.

Attiecībā uz ES fondu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansētajiem projektiem valdība lēma, ka 2020. gadā sadarbības iestāde/līgumslēdzējs par projekta īstenošanu ES fondu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu īstenošanai atbilstoši noteiktam mērķim var palielināt pašvaldības īstenota projekta attiecināmās izmaksas, pārskatot projekta attiecināmo un neattiecināmo izmaksu sadalījumu, ja sniegts atbildīgās iestādes/atbildīgā nozares politikas veidotāja atzinums par projekta augstu gatavību un īpašu tautsaimniecības nozīmi un VARAM pozitīvs atzinums par projekta atbilstību administratīvi teritoriālajai reformai un ilgtspējīgai novada attīstībai.

Savukārt attiecībā uz VARAM pieteiktajiem investīciju projektiem š. g. 12. maija valdības sēdē tika pieņemti Ministru kabineta 12.05.2020. noteikumi nr. 278 “Noteikumi par nosacījumiem un kārtību, kādā pašvaldībām izsniedz valsts aizdevumu ārkārtējās situācijas ietekmes mazināšanai un novēršanai saistībā ar Covid-19 izplatību”, lai noteiktu kritērijus un kārtību, kādā pašvaldības varēs pieteikt savus investīciju projektus un pretendēt uz iespējām saņemt valsts budžeta aizdevumu noteiktiem mērķiem. LPS Finanšu un ekonomikas komitejas sēdē pašvaldības gaida detalizētāku informāciju un ministrijas skaidrojumu par šiem noteikumiem un pieteikšanās kārtību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI