DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. maijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

VARAM apmaksātās tāmes par tikšanos ar novadu iedzīvotājiem raisa virkni jautājumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai konsultētos ar sabiedrību par administratīvi teritoriālās reformas (ATR) sagaidāmo rezultātu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvji 2019. gadā tikās ar iedzīvotājiem dažādās Latvijas vietās. Daļu tikšanos VARAM organizēja pati, daļu – desmit pasākumus – uzticēja ārpakalpojuma organizatoram, ar kuru jau 2018. gadā bija noslēgts līgums par dažādu ministrijas pasākumu organizēšanu. Valsts kontrole finanšu revīzijā konstatēja, ka neatkarīgi no iedzīvotāju tikšanās vietas visās uzrādītajās tāmēs ir identiska kopsumma par vienu šādu pasākumu – 3460,95 eiro ar PVN, nedaudz atšķiroties izdevumu pozīciju apmēriem. Komersanta izrakstītajos rēķinos ir norādīta tikai kopsumma, savukārt VARAM nav uzskatījusi par nepieciešamu kaut izlases kārtā pārbaudīt tāmē iekļauto izdevumu pamatotību. Tādējādi ne revidentiem, ne sabiedrībai nav iespējams pārliecināties, vai 39 891 eiro, kas šim komersantam samaksāts 2019. gadā, ir izlietots ekonomiski.

VARAM 2019. gadā pasākumus par administratīvi teritoriālo reformu, tai skaitā tikšanās ar iedzīvotājiem, organizēja divējādi: ministrijai pašai veicot pasākumu organizāciju vai izmantojot komersanta – pasākumu organizētāja sniegtos pakalpojumus. 2019. gadā ATR ietvaros, izmantojot šī komersanta pakalpojumus, VARAM organizēja desmit divu stundu ilgas tikšanās ar iedzīvotājiem, kā arī vienu tikšanos ar Latvijas pašvaldību vadītājiem un konferenci “Diskusija par nākotnes pašvaldībām”. Pirms katra pasākuma organizēšanas VARAM saskaņoja pasākumu organizētāja sagatavoto tāmi, bet nevienā gadījumā netika pieprasīti rēķini par konkrētām izmaksām.

Pasākumu organizētājs nodrošināja tikšanos ar iedzīvotājiem plānošanu un organizēšanu, diskusiju vadīšanu, pasākumu reklāmu un publicitāti, telpu nomu un tehnisko aprīkojumu. Valsts kontrole, veicot revīziju, komersantam lūdza iesniegt telpu nomas, moderatora, publicitātes un citus pasākuma organizēšanas izdevumus pamatojošus dokumentus. No saņemtajiem rēķiniem konstatēts, ka katra pasākuma visa summa pārskaitīta pavisam citam komersantam, kas vienlaikus ir masu medijs. Arī šī komersanta izrakstītajos rēķinos ir norādīta tikai kopsumma, kas katrā izlasē iekļautā pasākuma gadījumā ir 3460,60 eiro ar PVN.

Visās desmit pasākumu organizētāja iesniegtajās un VARAM saskaņotajās tāmēs maksa par telpu nomu un tehnisko nodrošinājumu svārstās robežās no 363 līdz 787 eiro (ar PVN 21 %) vienam pasākumam. Revidenti izlases veidā pārbaudīja šo izmaksu pamatotību un konstatēja, ka, piemēram, Mālpilī, kur tikšanās ar iedzīvotājiem notika Mālpils novada kultūras centrā, maksa par telpu un inventāra nomu divu stundu pasākumam atbilstoši cenrādim ir 85 eiro (ar PVN 21%), bet ministrija saskaņā ar tāmē norādīto summu komersantam par to samaksājusi 787 eiro, kas ir deviņas reizes vairāk. Revīzijas laikā Valsts kontrole izlases veidā aptaujāja pašvaldības, kuru telpās notika tikšanās ar iedzīvotājiem, tai skaitā Mālpils pašvaldību. Pašvaldībās šāds jautājums rosināja patiesu izbrīnu, jo par telpu nomu vai citiem pakalpojumiem tikšanās nodrošināšanai ar iedzīvotājiem samaksa neesot prasīta, uztverot to kā VARAM rīkotu pasākumu.

Valsts kontrole vērsīs prokuratūras uzmanību uz revīzijā atklātajiem faktiem, kas revidentiem liedza iespēju pārliecināties, vai tikšanās ar iedzīvotājiem par administratīvi teritoriālās reformas jautājumiem organizēšanai komersantam samaksātie līdzekļi patiešām izlietoti ekonomiski. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI