DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. maijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Apskatāma ekspresizstāde “Mūžs savai pilsētai. Georgs Apinis”

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valmieras centrā viena no ielām ir nosaukta Georga Apiņa vārdā. Kas bija šis vīrs un kāda bija viņa nozīme pilsētas attīstībā, uzzināt aicina Valmieras muzejs. Ekspresizstāde “Mūžs savai pilsētai. Georgs Apinis” Valmieras muzeja Izstāžu namā apskatāma līdz 13.jūnijam.

Johans Georgs Apinis (1859–1920) bija medicīnas doktors, pilsētas vadītājs un Valmieras Goda pilsonis. Viņa paveikto pilsētas attīstībā varam pieredzēt arī šobrīd. Viņš bija iemantojis labvēļa slavu, prāvu summu ziedojot slimnīcas būvniecībai un, būdams ārsts, samaksu par pakalpojumiem nekad neprasīja mazturīgiem valmieriešiem. No 1906. līdz 1910.gadam ieņemot pilsētas vadītāja amatu, Georgs Apnis izvirzīja mērķi Valmieru izveidot par skolu pilsētu un kultūras centru ar estētisku un sakoptu vidi. Viņa pārvaldībā tika izveidots ūdensvads, kanalizācijas sistēma, sakārtota komunālā saimniecība, kā arī jaunā kvalitātē nodrošināta izglītības pieejamību un kultūras piedāvājums. Georgs Apinis bija arī viens no astoņiem vecpuišiem un idejas autors publiskā parka izveidei. Vecpuišu parks Valmieras sirdī joprojām pilda dibinātāju noteikto – parkam vienmēr jābūt brīvi pieejamam ikvienam valmierietim un pilsētas viesim. Viens no Georga Apiņa iecienītākajiem teicieniem bija: “Lai nepiekūstam labu darīdami, un, ko esi atzinis par labu, to labāk dari šodien nekā rīt!”

Šogad aprit 100 gadi, kopš Georga Apiņa aiziešanas mūžībā. Viņa testamentā nebija minēti piederīgie, bet gan Valmieras pilsēta, un atvadīties no izcilā ārsta bija ieradušies tik daudz valmieriešu, ka piemiņas dievkalpojumā vietas pietika vien mazai daļai klātesošo.

Izstādes autore – Valmieras muzeja vēstures nodaļas vadītāja Ingrīda Zīriņa.  

Valmieras muzejs ekspresizstādes (tās apskatāmas mēnesi) velta Valmieras muzeja 60.gadadienai, kas sagaidīta pērn. Tie ir stāsti par muzeja vēsturi, krājumā esošo mantojumu.

Valmieras muzejs apmeklētājiem ir atvērts: pirmdiena–sestdiena plkst.10.00–17.00.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI