DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. maijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Memoriālo muzeju apvienības 10 muzeji atkal ver durvis apmeklētājiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Kristaps Runcis

Pēc vairāk nekā divu mēnešu pārtraukuma Memoriālo muzeju apvienības 10 muzeji atkal ver durvis apmeklētājiem, aicinot ciemoties rakstnieku, mākslinieku un sabiedrības darbinieku memoriālajās telpās un dārzos.

Andreja Upīša memoriālais dzīvoklis, Jāņa Akuratera muzejs, Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs, Krišjāņa Barona muzejs, Raiņa un Aspazijas māja, kā arī Raiņa un Aspazijas vasarnīca Jūrmalā durvis vērs ceturtdien, 21. maijā. Savukārt Andreja Upīša memoriālmāja Skrīveros, Raiņa muzejs “Jasmuiža” un Raiņa muzejs “Tadenava” apmeklētājus gaidīs no piektdienas, 22. maija. Ojāra Vācieša muzejs darbu uzsāks nedēļu vēlāk. 

Apmeklētājiem būs atvērti visi 10 apvienības muzeji, piedāvājot aplūkot memoriālo vidi – muzeju personību iekoptos dārzus un viņu dzīves telpu, kas ved ceļojumā laikā. Šo sajūtu rada ne tikai autentiski iekārtotās telpas, bet arī rakstniekiem un māksliniekiem piederošie interjera priekšmeti un lietas, kam muzeju ekspozīcijās ir īpaši stāsti – Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Jūrmalā aplūkojami Raiņa un Aspazijas lauru vainagi, ko rakstniekiem dāvājusi Latvijas Skolotāju savienība, Krišjāņa Barona muzejā eksponēta Barona mātes austā sega, kas vēlāk pārtapusi par svārkiem Dainu tēva mazmeitām Lidijai un Birutai. Ojāra Vācieša muzejā iespējams noskaidrot, ar kādu sadzīves priekšmetu krāšanu aizrāvies dzejnieks, bet Jāņa Akuratera muzeja autentiski iekārtotās telpas, dzejnieka rakstāmgalda izcilā kārtība un pat vannasistabas skapīša saturs rada sajūtu, ka apmeklētājs ir nonācis 20. gadsimta 30. gados, un kuru katru mirkli mājās pārradīsies tās saimnieks.

Arī pašām telpām ir neparasti stāsti, piemēram, Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā mākslinieka guļamistabas sienas rotātas ar jūgendiskiem, zilganiem rožu koku gleznojumiem – to paveicis pats Janis Rozentāls. Bet Raiņa un Aspazijas mājā apmeklētāji var ieskatīties Aspazijas darbistabā, kur dzejniece cītīgi atbild uz vēstulēm, kamēr Rainis virtuvītē vāra tēju.

Andreja Upīša memoriālā dzīvokļa autentiskā vide ietver sevī intriģējošus noslēpumus. Piemēram – kādēļ visiem dzīvoklī esošajiem pulksteņiem rādītāji apstājušies īsi pirms pieciem? Savukārt rakstnieka mājā Skrīveros aicinām baudīt sauli paša Andreja Upīša stādītajā dārzā. Ietinušies ievu smaržā un pieneņu pļavās šobrīd ir arī Raiņa muzejs “Jasmuiža” un Raiņa muzejs “Tadenava”, kas aicina nesteidzīgi baudīt skaisto dabu dzejnieka bērnības vietās.

Memoriālo muzeju apvienības muzeji, verot durvis apmeklētājiem, piedalās kopējā muzeju informatīvajā kampaņā #TiekamiesTagad. Tās ietvaros apmeklētāju ērtībai muzejā būs izvietoti spilgti dzelteni vienota dizaina un informācijas materiāli, kas veidoti saskaņā ar valstī noteiktajām sanitārā protokola prasībām un aicina apmeklētājus rūpēties par sev un apkārtējiem drošu viesošanos muzejā. Kampaņu organizē Latvijas Muzeju biedrības biedri. Vairāk informācijas: www.muzeji.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI