DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. maijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvijas, Igaunijas un Lietuvas ārlietu ministru kopīgais paziņojums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 15. maijā Latvijas, Igaunijas un Lietuvas ārlietu ministri pulcējās Rīgā, lai parakstītu trīspusēju Saprašanās memorandu par Latvijas, Igaunijas un Lietuvas robežu atvēršanu autotransportam, dzelzceļa, gaisa un jūras transportam un sadarbību šajā jomā Covid-19 krīzes laikā. Šis memorands papildina sākotnējo lēmumu par pārvietošanās iespēju atjaunošanu trīs valstu pilsoņiem un personām, kas likumīgi uzturas Latvijā, Igaunijā un Lietuvā, ko 2020.gada 6. maijā pieņēma Baltijas valstu premjerministri, un attiecīgos Baltijas valstu valdību individuālos lēmumus.

Šīsdienas notikums dažādu iemeslu dēļ iezīmē svarīgu pavērsienu izejā no Covid-19 radītās krīzes. Vispirms un galvenokārt tas ir pirmais solis virzībā uz Covid-19 izplatības pārrauto fizisko savienojumu un ceļošanas iespēju atjaunošanu starp mūsu valstīm. Lēmums atvērt robežas starp Baltijas valstīm ir balstīts uz līdzīgu epidemioloģisko situāciju Latvijā, Igaunijā un Lietuvā, Tas, ka parakstīšanas ceremonija notiek Rīgā kā pirmā klātienes tikšanās kopš vīrusa izplatības sākuma, pierāda, ka starp Baltijas valstīm atkal ir iespējami būtiski svarīgi braucieni, īpaši saistībā ar darba pienākumu veikšanu.

Ne vien pašreizējā krīze, bet arī šīsdienas notikums vēlreiz vērš uzmanību uz to, cik svarīga ir tautu un valdību sadarbība, sākot ar tuviem kaimiņiem. Latvijas, Igaunijas un Lietuvas sadarbība vienmēr ir bijusi ļoti cieša. Tās pamatā ir trīs valstu kopējās ārpolitikas un drošības politikas intereses un mērķi, tautsaimniecības attīstības veicināšana un sadarbība Eiropas Savienībā (ES) un NATO. Baltijas valstu sadarbības prioritātes – drošības stiprināšana reģionā, savienojamības attīstība reģionā, galveno uzmanību veltot enerģētikas un transporta infrastruktūrai, klimatam un digitālajai darbakārtībai, kopēju interešu veicināšana ES, transatlantiskā partnerība un NATO kā drošības un aizsardzības stūrakmens Eiropā – ir mūsu reģionam svarīgas jomas, un kopā mēs sasniegsim vairāk.

Joprojām izšķiroša nozīme ir vienotībai un sadarbībai. Kopš paša krīzes sākuma mūsu reģiona kopdarbs un informācijas apmaiņa ar līdzīgi noskaņotiem draugiem Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbības formātā ir bijusi cieša un efektīva. ES līmeņa sadarbība, ko pozitīvi atspoguļo kopīga rīcība, organizējot ES pilsoņu repatriācijas lidojumus no dažādām pasaules malām mājup uz viņu mītnes valstīm, ir saskaņoti un efektīvi jāturpina dažādās jomās, tostarp ar mērķi uzturēt un atbalstīt Vienoto tirgu. Pasaules mērogā jāturpina pielikt pūles, lai kopīgiem spēkiem uzturētu starptautisko tirdzniecību un transportu pēc iespējas atvērtāku un elastīgāku, lai mazinātu jau tā milzīgo kritumu, kas vērojams mūsu valstu ekonomikā.

Joprojām svarīgākais ir cieša sadarbība reģiona, ES un pasaules līmenī, strādājot kopā, soli pa solim ar kopēju mērķi drīzumā atcelt ar Covid-19 saistītos ierobežojumus un palīdzēt iespējami drīzāk atjaunot tik nepieciešamo saimniecisko darbību un brīvu pārvietošanos un apriti visā ES un Šengenas zonā, ievērojot valstu epidemioloģisko situāciju un veselības aizsardzības prasības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI