DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. maijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs vērs durvis apmeklētājiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valters Lācis

Pēc gandrīz divu mēnešu darbības pārtraukuma Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) no 19. maija savās ekspozīcijas telpās atkal gatavs uzņemt apmeklētājus. Lai muzeja apmeklējums būtu drošs gan muzeja viesiem, gan darbiniekiem, stingri tiks ievērots muzeju nozarei izstrādātais sanitārais protokols. Apmeklētājiem orientēties jaunajos apstākļos palīdzēs ne tikai muzeja darbinieki, bet arī vienota dizaina norādes, kas izstrādātas Latvijas muzeju kopīgi īstenotajai kampaņai #TiekamiesTagad.

LNVM ekspozīcijas un izstāžu zālēs Brīvības bulvārī 32 apmeklētājiem drošu distanci būs iespējams ievērot trijos stāvos un teju 3000 kvadrātmetros. Ne mazāk plaša ir ekspozīcijas tematika – atkal klātienē, nevis digitālā formātā, varēs aplūkot Latvijas vēstures relikvijas, kas ļauj iepazīt Latvijas vēsturi no pirmo iedzīvotāju ienākšanas Latvijas teritorijā līdz pat mūsdienām.

Muzeja ekspozīcijā apskatāmi aptuveni 6000 priekšmetu, savukārt 68 muzeju izstādē “Latvijas gadsimts” kopā ar citu Latvijas muzeju vērtībām – vairāk nekā 1500 vēstures liecības. Latvijas simtgadei veltītajā izstādē “Latvijas gadsimts” atspoguļots sarežģītais ceļš no Latvijas valsts idejas pirmsākumiem līdz atkal izcīnītai neatkarīgai Latvijas Republikai; izstāde iepazīstina ar pēdējo simt gadu būtiskākajām norisēm ne tikai politikā, bet arī kultūrā, saimniecībā un ikdienas dzīvē.

Muzejā gaidīti visu paaudžu apmeklētāji, īpašas nodarbes sagādātas jaunākā skolas vecuma bērniem – ar ceļvedi rokās iepazīt Latvijas vēstures ekspozīciju vai izstādi “Latvijas gadsimts”.

18. maijā LNVM Facebook lapā https://www.facebook.com/LNVMuzejs/, aicinot apmeklētājus uz atkalredzēšanos ar muzeju, tiks izspēlēta Muzeju dienai veltīta viktorīna. Interesenti varēs ne tikai pārbaudīt zināšanas Latvijas vēsturē, bet arī saņemt balvu – privātu ekskursiju muzeja speciālista vadībā.

Ierastajā darba režīmā atgriezīsies arī LNVM struktūrvienības: Dauderu nodaļa (no 20. maija) un Tautas frontes muzeja nodaļa (no 19. maija). Dauderu nodaļā Sarkandaugavā, Zāģeru ielā 7 skatāma atjaunotā ekspozīcija, kas stāsta par nama vēstures līkločiem un reizē arī visas Latvijas kultūrvēsturiskajām norisēm 19.–20. gadsimtā, kā arī kultūras mecenāta Gaida Graudiņa kolekcijas izcilākie eksponāti. Grezno savrupnamu ieskauj ainaviski ierīkots dārzs. Savukārt Tautas frontes muzeja nodaļā Vecpilsētas ielā 13/15 aicinām vairāk uzzināt par Trešo atmodu – Latvijas neatkarības centieniem 20. gadsimta nogalē, pie reizes aplūkojot, kā izskatās Vecrīga bez pierastajiem tūristu pūļiem. Apmeklētāji aicināti sekot abu nodaļu aktivitātēm sociālajos tīklos.

Muzeju iespējams apmeklēt individuāli vai ģimenes (mājsaimniecības) lokā. Galvenais nosacījums ir 2 metru fiziskā distance no citiem apmeklētājiem un personāla. Lai to nodrošinātu, tiks kontrolēts apmeklētāju skaits, izvietotas norādes, nodrošināti dezinfekcijas pasākumi. Ekskursijas muzeja gida pavadībā iespējamas tikai vienas mājsaimniecības locekļiem vai nelielai grupai, ievērojot attiecīgo fizisko distanci; ekskursijas muzejs lūdz pieteikt iepriekš pa tālruni 67221357 vai e-pastu info@lnvm.lv.

Muzejā būs pieejamas roku mazgāšanas un dezinfekcijas iespējas, kā arī vienreizlietojamie cimdi. Drošības apsvērumu dēļ var tikt ierobežota vai pilnībā liegta piekļuve atsevišķiem elementiem, piemēram, audioierakstu klausulēm, skārienjutīgām virsmām vai praktiskās darbošanās vietām. Apmeklētāji tiek aicināti uztvert jaunos noteikumus ar sapratni. Tāpat muzejs aicina būt atbildīgiem un apmeklējumu atlikt, ja ir slikta pašsajūta un elpceļu saslimšanas simptomi.

Aktuālā informācija par muzeja piedāvājumu un noteikumiem:

www.lnvm.lv

www.latvijasgadsimts.lv

facebook.com/LNVMuzejs
twitter.com/LNVMuzejs
instagram.com/LNVMuzejs
youtube.com/
LNVMuzejs

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI