DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. maijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Kariņš: atbalsts ekonomikas attīstībai tiek īstenots caur pabalstiem un modernizāciju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš šodien tikšanās laikā ar Latvijas Bankas prezidentu Mārtiņu Kazāku pārrunāja tautsaimniecības attīstību kontrolētas Covid-19 izplatības apstākļos. Sarunas laikā LB prezidents pauda pārliecību, ka valdības rīcības virziens ir pareizs.

“Valdības darbs tautsaimniecības attīstības atbalstam koncentrējas pabalstu, infrastruktūras un modernizācijas blokos. Mēs tos attīstīsim un pilnveidosim, sekojot līdzi pasaules tendencēm un ņemot vērā Covid-19 izplatības ietekmi, ar vienu skaidru mērķi: palīdzēt izmantot valsts finansējumu gudri, palīdzēt mūsu tautsaimniecībai un sabiedrībai pārvarēt šo krīzi un ielikt stiprus pamatus mūsu turpmākai ekonomiskai izaugsmei,” pauda K. Kariņš.

Pabalstu blokā ir ietverta dīkstāves programma, kuru tiek turpināts pielāgot un uzlabot atbilstoši mainīgiem apstākļiem. Būtiski, ka līdz šim ir izmaksāts 49 391 dikstāves pabalsts, cilvēki guvuši no tā labumu - nav kļuvuši par bezdarbniekiem, bet šobrīd atrodas dīkstāvē. Vienlaikus tiek domāts par apmācības programmu ieviešanu, lai palīdzētu cilvēkiem pārorientēties un apgūt prasmes citās nozarēs, kurās ir darbavietas šobrīd un būs nākotnē, jo Covid-19 ietekmē pasaules un Latvijas ekonomikas struktūra ir izmainījusies.

Infrastruktūras bloks ir balstīts uz valdības lēmumiem ieguldīt papildu 75 miljonus eiro ceļu infrastruktūrai, remontiem, kā arī ļaut pašvaldībām aizņemties papildus 150 miljonus eiro attīstības projektu īstenošanai. K. Kariņš uzsvēra, ka šiem projektiem būs jāsaskan ar jauno administratīvo centru kartējumu atbilstoši administratīvi teritoriālajai reformai.

Modernizācijas bloks ir orientēts uz tautsaimniecības pārstrukturizāciju, lai iespējami ātri veicinātu ekonomikas izaugsmi, izejot no Covid-19 krīzes. Tā ir fokusēta uz eksportspējīgām, ražojošām un uz nākotni orientētām nozarēm. “Šajā ziņā valdība ir papildu 5 miljonus eiro novirzījuši zinātnei Covid-19 pētniecībai un lēmusi par papildu ieguldījumu nacionālās aviosabiedrības “airBaltic” pamatkapitālā darbības turpināšanai un modernizācijas plāna īstenošanai,” pauda Ministru prezidents.

“Šī Latvijai kā valstij ir pirmā pieauguša cilvēka krīze, kurā mums pašiem ir savs naudas maks un paši varam pieņemt lēmumus. Valdības rīcība, lai ierobežotu vīrusa izplatību, bija atbilstoša un pareiza, jo daudzi uzņēmumi var turpināt strādāt, ekonomikas jomā esam labākā situācijā nekā daudzviet Eiropā. Ja vīrusa izplatība būtu bijusi plašāka, uzņēmumiem darbinieki būtu jāsūta karantīnā un tas nozīmētu daudz lielāku kritumu ekonomikā. Arī ekonomikā valdības uzņemtais virziens ir pareizs,” uzsvēra M. Kazāks.

Abas puses bija vienisprātis, ka valdības uzsāktais darbs tautsaimniecības atbalstam ir jāturpina, rūpīgi sekojot līdzi ekonomiskai attīstībai pasaulē un Covid-19 izplatības dinamikai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI