DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. maijā, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

LVM atjaunojuši vēsturiskās kāpnes uz Pērses gravu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LVM publicitātes foto

Novērtējot iedzīvotāju vēlmi atpūsties un smelties spēkus dabā, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ik gadu uztur un atjauno tūrisma vietas visā Latvijā. Šogad interesenti aicināti baudīt Pērses upes skaistumu un skatu uz Kokneses pilsdrupām, kāpjot pa nupat atjaunotajām vēsturiskajām kāpnēm, kas ved uz Pērses gravu.

Kokneses parkā LVM atjaunojuši vēsturisko kāpņu posmu un rekonstruējusi senos pakāpienus. Savulaik, nokāpjot pa 196 pakāpieniem, interesenti nonāca vietā, kur atradās teiksmām un nostāstiem apvītais Pērses ūdenskritums. 19. gadsimta sākumā ūdenskrituma augstums bijis trīs metri. Vasarās, kad ūdens bija maz un Pērse kļuva sekla, ūdenskritums bija iecienīta peldēšanās un brīvā laika pavadīšanas vieta.

Tomēr ūdenskritums zem Pērses ūdeņu spēka mainīja gan savu augstumu, gan izskatu. Dažus gadus pirms applūdināšanas, ūdenskritums strauji noskalojās un zaudēja augstumu. Ūdenskritumu applūdināja pēc Pļaviņu HES uzcelšanas 1965. gadā. Par ūdenskrituma vietu applūdinātajā Pērses ielejā liecina 1992. gadā uzstādītā piemiņas zīme - tēlnieka Jura Zihmaņa akmens skulptūra "Pērses meitene".

Pēc vairāk nekā pus gadsimta, 2019. gadā tika izveidots mākslīgs ūdenskrituma atveids. Tas stiepjas vairāk nekā piecu metru garumā un 1,5 metru augstumā virs ūdens līmeņa. Savukārt kaskādes izvietotas dažādos līmeņos un ir izvirzītas pakāpēs, veidojot dinamisku ūdens strūklas kustību, ko novērtēt aicināts ikviens interesents.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI