DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. maijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

G. Eglītis: nedrīkst pieļaut iepriekšējā finanšu krīzē piedzīvoto kredītdevēju rīcību pret grūtībās nonākušiem iedzīvotājiem un uzņēmumiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Šajā krīzes laikā ļoti svarīga ir komercbanku un nebanku kreditētāju uzvedība, lai neatkārtotos iepriekšējā finanšu krīzē piedzīvotā kredītdevēju rīcība pret grūtībās nonākušiem iedzīvotājiem un uzņēmumiem,” otrdien, 12.maijā, pauda Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Finanšu sektora uzraudzības apakškomisijas priekšsēdētājs Gatis Eglītis.

Apakškomisijas priekšsēdētājs atzīmēja, ka rūpīgi seko līdzi gadījumiem, kad uzņēmumi un privātpersonas saskaras ar banku vai nebanku kreditētāju rīcību, neatliekot kredītu pamatsummas maksājumus, kā arī palielinot aizdevumu likmes vai citādi pasliktinot kredītlīguma nosacījumus. 

Vērtējot līdzšinējo praksi, G.Eglītis atzinīgi vērtēja komercbanku pievienošanos memorandam, kas paredz banku klientiem iespēju saņemt labvēlības periodu līdz pat 12 mēnešiem hipotekārā kredīta pamatsummas maksājumu atlikšanā, kā arī uz laiku līdz sešiem mēnešiem atlikt līzinga un patēriņa kredītu pamatsummas maksājumus. Tas nodrošina to, ka bankas ar atsevišķiem izņēmumiem strādā atbildīgi un pagaidām nav nepieciešamības iejaukties ar likumu izmaiņām, pauž apakškomisijas priekšsēdētājs.

Tāpat apakškomisijā atzinīgi novērtēta Finanšu un kapitāla tirgus komisijas rīcība, vairākām komercbankām samazinot kapitāla prasības, lai veicinātu kreditēšanas apjomus ekonomikā, vienlaikus nemazinot banku sistēmas drošību.  

Finanšu ministrijas pārstāvji apakškomisijas deputātus šodien sēdē informēja, ka drīzumā plānots iesniegt izskatīšanai Saeimā likumprojektu paketi par segto obligāciju veidošanu banku sektorā. Tāpat tiek gatavoti grozījumi valsts fondēto pensiju likumā, lai veicinātu lielāku pensiju fondu investēšanu Latvijas ekonomikā, tostarp meža un lauksaimniecības zemes aktīvos, nekustamā īpašuma projektos, valsts uzņēmumu akcijās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI