DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. maijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Iekšējās drošības birojs aizdomās par krāpšanos ar grāmatvedības datiem aizturējis divas personas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Iekšējās drošības birojs aizdomās par krāpšanos ar grāmatvedības datu uzskaiti aizturējis kāda uzņēmuma vadītāju un par līdzdalību šī noziegumu izdarīšanā - Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonu.

Personas tiek turētas aizdomās par grāmatvedības dokumentu viltošanu un grāmatvedības uzskaitē neuzrādītas darba samaksas izmaksāšanu, kā arī skaidras naudas darījumu nedeklarēšanu, tādējādi veicot patieso ieņēmumu samazināšanu. Iespējamo noziedzīgo darbību rezultātā valstij nodarīti zaudējumi desmitu tūkstošu eiro apmērā.

Likumpārkāpumi veikti ilgstošā laika periodā.

Kriminālprocesa ietvaros tiek vērtēts, vai uzņēmumā nav notikusi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Kriminālprocesā abām aizturētajām personām piemērots aizdomās turētās personas statuss un ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Iekšējās drošības birojs veic izmeklēšanu pēc Krimināllikuma 217. panta otrās daļas  - par uzņēmumam likumos noteikto grāmatvedības dokumentu, gada pārskatu, statistikas pārskatu vai statistiskās informācijas slēpšanu vai viltošanu, kā arī pēc Krimināllikuma 217. 1 panta – par grāmatvedības uzskaitē neuzrādītas darba samaksas izmaksāšanu, ja tas izdarīts ievērojamā apmērā.

Iekšējās drošības birojs atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

Pateicoties Iekšējās drošības birojā izveidotajai kompetentajai komandai, kā arī pieaugošai plašas sabiedrības informētībai par šīs iestādes darbu, ar katru gadu palielinās gan IDB darba apjoms, gan rezultāti. 2019. gadā kopumā tika saņemti un analizēti vairāk nekā 1300 iesniegumi, pirmstiesas izmeklēšana tika veikta 219 kriminālprocesos. Šī gada pirmajā ceturksnī Birojs saņēmis 500 iesniegumus, tai skaitā anonīmus, par dažādiem iestāžu darbinieku iespējamiem pārkāpumiem, savukārt pirmstiesas izmeklēšana šobrīd tiek veikta teju 100 kriminālprocesos. Jāpiebilst, ka izmeklējamās lietas kļūst apjomīgākas un sarežģītākas, līdz ar to izmeklēšanā tiek ieguldīti aizvien lielāki darba resursi.

Iekšējās drošības birojs sācis savu darbību 2015. gada nogalē, un tā uzdevums ir atklāt, novērst un izmeklēt Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu (izņemot Valsts drošības dienesta) amatpersonu un darbinieku izdarītos noziedzīgos nodarījumus, tādējādi vairojot sabiedrības uzticību valsts pārvaldei un uzlabojot sabiedrisko drošību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI