DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. maijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

IDB kriminālvajāšanas uzsākšanai nodevis kriminālprocesu par kukuļa pieprasīšanu un stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpšanu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Iekšējās drošības birojs (IDB) Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai nodevis kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret bijušo Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonu par kukuļa pieprasīšanu (Krimināllikuma 320. panta otrā daļa) un stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpšanu (Krimināllikuma 237.1 panta otrā daļa).

Minētā persona no transportlīdzekļa vadītāja pieprasīja kukuli vairāku simtu eiro apmērā par administratīvā pārkāpuma, kas saistīts ar transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā, nefiksēšanu. Turklāt, veicot izmeklēšanas darbības, personas automašīnā tika atrasta ierīce, kas paredzēta operatīvās darbības pasākumu traucēšanai, tādējādi pārkāpjot stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumus.

Iekšējās drošības biroja priekšnieks Valters Mūrnieks: “Pēdējo gadu laikā Iekšējās drošības birojā ik gadus saņemto iedzīvotāju iesniegumu skaits ir palielinājies par vairāk nekā divām trešdaļām, un šī tendence liecina gan par to, ka sabiedrība ir pamanījusi un atzinīgi novērtē IDB darbu, gan arī par iedzīvotāju aktivitāti, pamanot un ziņojot par iespējamiem amatpersonu pārkāpumiem. Arī šis kriminālprocess tika uzsākts, pamatojoties uz iedzīvotāju sniegto informāciju par iespējamo pārkāpumu, un aicinām sabiedrību arī turpmāk būt aktīviem pilsoņiem un informēt attiecīgās iestādes par pamanītiem iespējamiem likumpārkāpumiem”.

Šī gada pirmajos četros mēnešos Iekšējās drošības birojs ir saņēmis 340  iesniegumus no fiziskām un juridiskām personām, kā arī valsts pārvaldes iestādēm un 160 anonīmus iesniegumus par dažādiem iestāžu darbinieku iespējamiem pārkāpumiem, savukārt 2019. gadā tika saņemti un analizēti vairāk nekā 1300 saņemtie iedzīvotāju iesniegumi.

Pateicoties Iekšējās drošības birojā izveidotajai kompetentajai komandai, kā arī pieaugošai plašas sabiedrības informētībai par šīs iestādes darbu, ar katru gadu palielinās gan IDB darba apjoms, gan rezultāti. 2019. gadā Iekšējās drošības birojs pirmstiesas izmeklēšanu veica 219 kriminālprocesos, turklāt izmeklējamās lietas kļūst apjomīgākas un sarežģītākas, līdz ar to izmeklēšanā tiek ieguldīti aizvien lielāki darba resursi.

Iekšējās drošības birojs ir 2015. gada beigās izveidota valsts pārvaldes iestāde, kuras uzdevums ir atklāt, novērst un izmeklēt Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu  (izņemot Valsts drošības dienestu) amatpersonu un darbinieku izdarītos noziedzīgos nodarījumus, tādējādi vairojot sabiedrības uzticību valsts pārvaldei un uzlabojot sabiedrisko drošību.

Iekšējās drošības birojs atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI