DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. maijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Kucēns „Igo robežas sargs” gatavojas dienestam uz valsts robežas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Artis Vītols, VRK

Neskatoties uz Latvijā un pasaulē radušos ārkārtas situāciju, ko izraisījusi COVID-19 pandēmija, Valsts robežsardzes koledžas (turpmāk – VRK) Kinoloģijas dienests turpina vaislas darbu. Aprīlī vācu aitu šķirnes kucēniem veikta testēšana, t.i. pārbaudīta veselība, iedzimtie instinkti un uzvedība konkrētajās situācijās. No 3 kucēniem par derīgiem tālākai apmācībai atzīti 2 kucēni, kuri aprīļa vidū 2,5 mēnešu vecumā no VRK Kinoloģijas dienesta Kinoloģijas centra devās uz Valsts robežsardzes (turpmāk – VRS) Ventspils un Ludzas pārvaldēm, lai turpinātu apmācības un sagatavotos turpmākajam dienestam uz valsts robežas.

 

Šonedēļ VRK pārstāvji ciemojās VRS Ludzas pārvaldē un apciemoja kinologu un kucēnu. Jaunais kucēna kinologs VRS Ludzas pārvaldes Pasienas robežapsardzības nodaļas jaunākais inspektors kaprālis Vitālijs Garionovs pastāstīja, ka mājoklī ir ienācis jauns ģimenes loceklis. Kucēna apmācības uzsāktas VRK Kinoloģijas dienestā, bet turpinās – jaunais kinologs, piedaloties kvalifikācijas paaugstināšanas kursos. Apmēram pusotra gada vecumā suns būs pietiekami apmācīts, lai patstāvīgi strādātu uz valsts robežas. Suns „Igo robežas sargs” tiks izmantos „zaļās” robežas apsargāšanai.

VRK Kinoloģijas dienesta priekšnieks pulkvedis Uldis Barkāns stāsta: „Šobrīd VRS dien aptuveni 100 inspektori (kinologi) ar dienesta suņiem. Dienesta suņi pārsvarā ir izvietoti uz Latvijas un Eiropas Savienības ārējās robežas, t.i. VRS Ludzas, Viļakas un Daugavpils pārvaldēs. Tāpat neliels dienesta suņu skaits tiek izmantots VRS Rīgas un Ventspils pārvaldēs. Patiecoties dienesta suņu izmantošanai ir aizturēti vairāki simti robežpārkāpēju, kā arī atrastas narkotisko vielu slēptuves, ieroči, cigaretes un citas aizliegtas vielas.”

Jāpiemin, ka vidēji suns dienestam kalpo 8 gadus. Lai pastāvīgi atjaunotu suņu sastāvu VRS, VRK Kinoloģijas dienesta Kinoloģijas centrā veic suņu vaislas darbu. Kinoloģijas centrā ik gadu dzimst aptuveni 20 - 30 kucēni un 15 - 20 kucēni tiek nodoti VRS teritoriālajām pārvaldēm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI