DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

FKTK nemaina pretcikliskās kapitāla rezerves normu, atstājot to 0% apmērā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ņemot vērā makroekonomiskos un finanšu sektora rādītājus, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 28.04.2020. nolēmusi atstāt bez izmaiņām pretcikliskās kapitāla rezerves (PKR) normu riska darījumiem, kuri noslēgti ar Latvijas iekšzemes klientiem, nosakot to 0% apmērā.

Noteikto PKR normu kredītiestādes specifiskās pretcikliskās kapitāla rezerves aprēķinā izmantos no 2021. gada 1. maija. FKTK lems par nepieciešamību noteikt PKR normu apmērā virs 0%, ja Latvijas finanšu sektorā tiks novērots būtisks ciklisko sistēmisko risku pieaugums.

Sākot ar 2015. gadu, FKTK reizi ceturksnī nosaka un publisko PKR normu darījumiem ar Latvijas iekšzemes klientiem, ko 12 mēnešus pēc noteikšanas jāsāk izmantot Latvijas un ārvalstu bankām, bet noteiktos gadījumos arī ieguldījumu brokeru sabiedrībām, veicot kredītiestādei specifiskās PKR normas aprēķinu. PKR ir paredzēta, lai nodrošinātu, ka kredītiestādes ekonomiskās izaugsmes laikā uzkrāj pietiekamu kapitāla bāzi, lai varētu absorbēt zaudējumus lejupslīdes laikā – tā kalpos kā sava veida “drošības spilvens” kredītiestādēm, lai tās būtu spējīgas turpināt kreditēšanu arī nelabvēlīgos ekonomiskos apstākļos.

PKR norma tiek noteikta balstoties uz metodoloģiju, kas noteikta spēkā esošajās Eiropas Sistēmisko Risku Kolēģijas rekomendācijās, t.sk. ņemot vērā attiecīgajam ceturksnim aprēķināto PKR orientieri, kā arī citus mainīgos lielumus, kurus uzskata par būtiskiem cikliskā sistēmiskā riska novērtēšanai.

Plašāka informācija par makroprudenciālo uzraudzību Latvijā un pretcikliskās kapitāla rezerves piemērošanu atrodama FKTK mājaslapas sadaļā “Makroprudenciālā uzraudzība”: https://www.fktk.lv/mediju-telpa/nozares-temati/makroprudenciala-uzraudziba/

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI