DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
2
2

LVSADA: kāpēc veselības aprūpe pat Covid-19 pandēmijas laikā ne valdībai, ne Saeimai nav prioritāte

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) vērš sabiedrības uzmanību uz to, ka joprojām nav saņēmusi politiķu atbildi uz 23. martā uzdoto jautājumu, kāpēc veselības aprūpe pat Covid-19 pandēmijas laikā ne valdībai, ne Saeimai nav prioritāte.

LVSADA š. g. 23. martā griezās ar atklātu vēstuli gan pie Ministru prezidenta A. K. Kariņa, gan arī pie Saeimas deputātiem. Vēstulē cita starpā tiek atgādināts, ka veselības aprūpes kodolu veido darbinieki, kuri arī pirms COVID-19 strādāja ar pārslodzi un uz izdegšanas robežas. Gan Eiropas Komisija, gan Pasaules Banka darba roku trūkumu nozarē apstiprināja un kā cēloni nosauca nepelnīti zemo atalgojumu. Apstiprināja un brīdināja, ka mediķu trūkums būtiski apdraud veselības aprūpes pieejamību un kvalitāti. Tieši tāpēc Veselības aprūpes finansēšanas likumā 2018. gada 13. decembrī tika ierakstītas konkrētas garantijas par darba samaksas paaugstināšanu veselības aprūpes nozarē 2019., 2020. un 2021. gadā. Garantijas par 2019. gadu tika ievērotas. Taču attiecībā uz 2020. gadu valdība un Saeima tās prettiesiski pārkāpa, jo: “valstij nav naudas.” Tiesa gan, valsts budžeta izdevumi 2020. gadā tika plānoti par 700 miljoniem euro lielāki, nekā pērn. Mediķiem garantiju izpildei vajadzēja vien 120 miljonus… Tika piešķirta tikai puse.

Ārkārtējā situācijā apstiprinot valsts atbalstu nozarēm un uzņēmumiem, Saeima šī gada 20. martā pieņēma likumu, kas atļauj valdībai papildus tērēt divus miljardus euro. Šobrīd jau tiek runāts par nepilniem četriem miljardiem. Eiropas Komisija pret to neiebilst. Taču mediķi likumiski garantēto darba samaksas pielikumu joprojām nav saņēmuši! Varbūt valdība un Saeima nezin, kas valstī notiek? Zin. Varbūt Brisele neļauj? Ļauj. Varbūt joprojām “nav naudas”? Papildus divi līdz četri miljardi. Kāpēc tad?

Vēstules noslēgumā LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris lūdz politiķiem bez vilcināšanās sniegt sabiedrībai skaidru atbildi uz jautājumu: “Kāpēc valdībai un Saeimai valsts veselības aprūpes stiprināšana nav prioritāte pat COVID-19 izraisītajā ārkārtējā situācijā?”

Kopš vēstules nosūtīšanas ir pagājis vairāk nekā mēnesis. Papildus LVSADA ir aktualizējusi jautājumu arī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē 15. aprīlī. Neraugoties uz to, atbildes joprojām nav. Un tas ir biedējoši.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI