DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Latvijas zinātnieki un superdatori kopā ar CERN iesaistās globālajā cīņā pret Covid-19

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas zinātnieki ir iesaistījušies Eiropas Kodolpētniecības centra (CERN) uzsāktajos zinātnes projektos cīņai ar globālo Covid-19 pandēmiju. CERN strādājošie Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki piedalās plaušu ventilatora un sejas masku izstrādē, savukārt CERN Baltijas grupas partnerinstitūcijas RTU un Latvijas Universitāte (LU), kā arī citi partneri piedāvās savus superdatorus – skaitļošanas resursus, lai zinātnieki Latvijā un pasaulē nodarbotos ar skaitļošanu, pētot Covid-19 un meklējot medikamentus vīrusa ierobežošanai un izskaušanai.

«Vieni mēs ar vīrusu cīnīties nevaram, bet spējam, sastrādājoties ar CERN zinātniekiem,» saka RTU profesors un CERN zinātniskais līdzstrādnieks Toms Torims, kurš ir arī CERN Baltijas grupas vadītājs.

CERN ir ātri reaģējis uz Covid-19 uzliesmojumu, cīņai pret pandēmiju aktivizējot savu zinātnieku kopienu – aptuveni 18 000 cilvēku – visā pasaulē. Viens no CERN strādājošajiem RTU zinātniekiem Guntis Pikurs darbojas sejas masku izstrādes grupā, bet RTU doktorants Artūrs Ivanovs – pie plaušu ventilatora izveides.

Aktivitātē Folding@Home pasaules zinātniskās institūcijas aicinātas piedāvāt savus lieljaudas skaitļošanas resursus, lai Latvijas un pasaules zinātnieki tos izmantotu, meklējot Covid-19 ārstējošus medikamentus. Minētajā aktivitātē piedalīsies arī RTU Zinātniskās skaitļošanas jeb HPC (High Performance Computing) centrs, kura rīcībā ir jaudīga skaitļošanas infrastruktūra jeb superdators un kas ikdienā sniedz atbalstu digitālo tehnoloģiju lietošanai pētniecībā RTU un citu institūciju zinātniekiem.

RTU HPC centrs Folding@Home iesaistās CERN Baltijas grupas sastāvā, kur ietilpst Baltijas vadošās augstskolas un zinātniskās institūcijas. Partneri apvieno spēkus, lai savus superdatorus sūtītu cīņā pret Covid-19. Infrastruktūra tam jau ir radīta iepriekš, jo Latvijā uzsākts pilotprojekts «Federatīva skaitļošanas centra CERN Tier2  izveide», apvienojot vairāku akadēmisko institūciju augstas veiktspējas skaitļošanas resursus sadarbībai ar CERN. Projektā sadarbojas RTU un LU, darba tehnisko koordinēšanu nodrošina SIA «DATI Group», taču zinātnes cīņā pret vīrusu tām pievienosies arī Latvijas Nacionālā bibliotēka, kuras rīcībā ir jaudīgas skaitļošanas ierīces, kā arī Igaunijas un Lietuvas universitātes. Pagaidām CERN Baltijas grupas projekts ir agrīnā stadijā, partneriem meklējot veidus, kā to vislabāk realizēt. 

Pirmie testi RTU HPC centrā Covid-19 pētniecībā jau ir veikti – RTU superdatoru ir izmantojis Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, pētot Covid-19 genomu, analizējot tā sekvences un atklājot, kādas mutācijas Latvijā piedzīvojis vīruss, kā arī Rīgas Stradiņa universitātes Bioinformātikas pētniecības grupa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI