DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Projekta e-MOPOLI partneriem top reģionālie rīcības plāni

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pērnā gada beigās “Elektromobilitāte kā svarīgs atbalsts ilgtspējīgas mobilitātes un satiksmes vadības politikas instrumentiem” (e-MOPOLI) projektā tika sasniegts nozīmīgs pagrieziena punkts, jo viss konsorcijs sekmīgi nodeva deviņus provizoriskos reģionālos rīcības plānus projekta uzdevumu vadītājam Attikas reģionam (Grieķija). Koncentrējoties uz alternatīvo degvielu mobilitāti un jo īpaši uz e-mobilitāti, šie stratēģiskie dokumenti veido pamatu projekta galējiem rezultātiem, pie kuru sasniegšanas šobrīd cītīgi strādā visi partneri un iesaistītās puses.

Projekta pirmajā posmā izstrādāto rīcības plānu mērķis ir uzlabot katra projekta partnera reģionālās politikas instrumentu, parasti reģionālo darbības programmu. Savukārt otrajā projekta posmā partneri kopā ar politikas instrumentu vadošajām iestādēm īsteno rīcības plānos izklāstītās darbības un pasākumus, vienlaikus uzraugot to rezultātus.

Svarīgi atzīmēt, ka starpreģionu sadarbība un zināšanu apmaiņa ir būtiska e-MOPOLI projekta veiksmīgai īstenošanai, jo visi partneri jau kopš projekta sākuma darbā iesaistījuši projekta ieinteresētās puses. Kopā strādājušas un sadarbojušās reģionālās un vietējās varas iestādes, mobilitātes un enerģijas pakalpojumu sniedzēji, universitātes, nozaru aģentūras un ilgtspējīgas mobilitātes galalietotāji, lai noskaidrotu visatbilstošāko un novatoriskāko paraugpraksi Eiropas līmenī, ko paredzēts nodot un pieņemt katrā reģionālajā rīcības plānā.

Kā Zemgales Plānošanas reģiona (ZPR) operacionālā programma būtu uzskatāma reģiona attīstības programma, kurā ietilpst arī citi tematiskie plānošanas dokumenti, no kuriem viens – enerģētikas rīcības plāns, kurā tiek apskatīts arī videi draudzīgs transports.

Pārsvarā ZPR plānā ir aktivitātes kā sabiedrības informēšana – iedzīvotāju, noteiktu jomu speciālistu, kā arī institūciju – pašvaldību. Iekļauti elektromobilitātes popularizēšanas pasākumi kā, piemēram, “Bezizmešu mobilitātes atbalsta biedrības” rīkotie elektromobiļu salidojumi un maratoni. Tāpat ZPR rīko seminārus, darba grupas un citus informatīvus pasākumus. “Būtiski šo tēmu iekļaut arī nākamajos plānošanas dokumentos, piemēram, jaunajā Zemgales Plānošanas reģiona Attīstības programmā 2021.-2027. gadam. Mums vistiešākā mērķa grupa ir tieši pašvaldības, jo mums jārūpējas arī par to attīstību plāniem vai programmām, līdz ar to svarīgi ne tikai informēt, bet arī iedrošināt iekļaut elektromobilitāti arī pašvaldību attīstības dokumentos,” uzskata Raitis Madžulis, projekta e-MOPOLI vadītājs.

Tāpat rīcības plānā tiek apskatītas alternatīvās degvielas izmantošanas iespējas, sadarbība ar iesaistītajām pusēm gan plānošanas, gan informatīvos nolūkos, kopīgs darbs ar ministrijām, kas atbildīgas par struktūrfondu ieviešanu, arī ar reģionālajām iesaistītajām pusēm kā, piemēram, Latvijas Lauksaimniecības universitāti, Zemgales reģionālo enerģētikas aģentūru. Rīcības plānus paredzēts apstiprināt līdz šī gada rudenim.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI