DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Šodien Pasaules grāmatu un autortiesību dienā UNESCO īpaši aicina popularizēt grāmatu lasīšanu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Laikā, kad skolas ir slēgtas un cilvēki tiek lūgti ievērot sociālo distancēšanos, UNESCO aicina atzīmēt Pasaules grāmatu un autortiesību dienu. Vairāk nekā jebkad iepriekš lasīšana ir kļuvusi par iespēju izbēgt no ikdienas izolācijas, stimulēt prātu un veicināt radošumu.

Aicina lasīt un dalīties izlasītajā ar citiem
Ik gadu 23. aprīlis tiek atzīmēts kā Pasaules grāmatu un autortiesību diena. Visa gada garumā, bet jo īpaši šajā datumā, UNESCO atgādina grāmatu lasīšanas un lasītprasmes lielo nozīmi gan pieaugušo, gan bērnu dzīvē. Lasītāji visapkārt pasaulei, kā arī grāmatu industrijas profesionāļi tiek aicināti sociālajos tīklos popularizēt grāmatu lasīšanas un autortiesību svētkus, izmantojot tēmturus #StayAtHome un #WorldBookDay.

Covid-19 laikā, ja atveram grāmatu, spējam ceļot tur, kurp ikdienā nav iespējams, un iepazīt pasauli tās daudzveidībā, tāpat arī  caur kopīgi lasītiem vārdiem rodam kopības sajūtu. Grāmatu lasīšana sekmē personības izaugsmi, radošo garu un veido mīlestību pret rakstīto vārdu visa mūža garumā. Kopš 1995. gada Pasaules grāmatu un autortiesību diena ir kļuvusi arvien populārāka, un katru gadu tajā iesaistās arvien vairāk organizācijas un uzņēmumi.  

Par Pasaules grāmatu galvaspilsētu kļūst Kuala Lumpura
Vienlaikus 23. aprīlis pasaulē pazīstams arī kā diena, kad tiek nodota stafete no vienas Pasaules grāmatu galvaspilsētas nākamajai: katru gadu UNESCO un citas starptautiskas organizācijas, kas pārstāv lielos grāmatu industrijas sektorus – izdevējus, grāmatu tirgotājus un bibliotēkas –, izvēlas vienu pilsētu pasaulē, kas attiecīgajā gadā kļūs par Pasaules grāmatu galvaspilsētu. 2019. gadā tā bija Šarjaha (Apvienotajos Arābu Emirātos). Šodien – 2020. gada 23. aprīlī – šo titulu pārņem Kuala Lumpura (Malaizijā).

Grāmatu galvaspilsētas uzdevums ir viena gada garumā, sākot ar 23. aprīli,  veicināt ar grāmatu industriju un lasītprasmi saistīto interesi un procesus gan sava reģiona, gan pasaules mērogā.

Kuala Lumpura savā izveidotajā programmā centīsies veicināt lasīšanu visās tās formās, uzlabot vietējās grāmatu industrijas infrastruktūru, aicināt lasītājus no dažādām  kopienām iepazīties ar digitālo grāmatu pasauli un caur lasīšanu veicināt jaunatnes pašapziņu. Tiek plānots veidot grāmatu pilsētu (Kota Buku kompleksu), lasīšanas kustību vilcienu pasažieriem, pilnveidot digitālo grāmatu vidi un uzlabot pieeju grāmatām Malaizijas Nacionālajā bibliotēkā cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Plašāka informācija par Pasaules grāmatu un autortiesību dienu pieejama šeit: https://www.un.org/en/observances/book-and-copyright-day.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI