DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

LTRK aptauja : izmantotākie instrumenti krīzes pārvarēšanai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas lielākās uzņēmēju biedrības Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) veiktajā biedru aptaujā par Covid 19 krīzes ietekmi uz uzņēmējdarbību  ir redzams, ka izmantotākie instrumenti krīzes pārvarēšanai ir nodokļu nomaksas termiņa atlikšana, dīkstāves uzsākšana un finanšu instrumentu piesaiste. Aptaujā ir atainota biedru vērtējuma dinamika no brīža pirms ārkārtējas situācijas izsludināšanas līdz apkopojuma sagatavošanas brīdim.

LTRK veiktajā biedru aptaujā par Covid 19 krīzes ietekmi uz uzņēmējdarbību  ir redzams, ka pirmajā trijniekā izmantotākie instrumenti krīzes pārvarēšanai ir nodokļu nomaksas termiņa atlikšana (38%) , dīkstāves uzsākšana (33%) un finanšu instrumentu piesaiste (29% ), savukārt darbinieku atlaišanu ir veikuši 27% ,  kredīta pamatsummas maksājuma atlikšanu 15% no aptaujas respondentiem. (Attēls Nr.1)

Attēls Nr.1

Jautājot uzņēmējiem kādus risinājumus plānojat izvēlēties krīzes radīto problēmu risināšanai, salīdzinot ar marta beigām aprīlī daudz mazāk uzņēmumu plāno darbinieku atlaišanu (20%), dīkstāves uzsākšanu (33%), nodokļu nomaksas termiņu atlikšanu (32%),  kā arī citu risinājumu izmantošanu, kas liecina par kopumā pozitīvāku situācijas attīstību nekā uzņēmēji prognozēja marta nogalē. (Attēls Nr.2)

Attēls Nr.2

“Šobrīd ļoti svarīgi ir, lai Latvijas uzņēmumi var turpināt strādāt, lai cilvēkiem saglabātos ieņēmumi un darbavietas, un  pandēmijai beidzoties, ekonomika var atsākt darboties ar pilnu jaudu,  tāpēc ir uzteicami tie uzņēmēji, kuri šajos apstākļos spēj to nodrošināt”, saka Jānis Endziņš, LTRK valdes priekšsēdētājs.

Vaicājot,  vai uzņēmumā ir uzsākti/plānoti ar nodarbinātības formāta izmaiņām saistīti pasākumi 54%  atbild , ka ir ieviests attālinātais darbs, 51% ir atceltas dalības dažādās starptautiskās disciplīnās, 27% ir uzsākta ražošanas apjomu samazināšana.  Uzņēmumi vēl aizvien ir piesardzīgi taču piesardzība kļūst racionālāka. (Attēls Nr.3)

Attēls Nr. 3

Jautājumā par infekcijas slimības un ar to saistīto piesardzības pasākumu šā brīža ietekmi uz pārstāvētā uzņēmuma darbību, redzams,  ka uzlabojās uzņēmumu vērtējums par negatīvas ietekmes jūtamību, īpaši piegādes ķēdēs (15%) , taču vienlaikus vēl aizvien pieaug samazināta pieprasījuma problemātika (77%). Savukārt negatīvu ietekmi šobrīd neizjūt 13% no aptaujas respondentiem. (Attēls Nr.4)

Attēls Nr.4

Lai gan , salīdzinot ar marta datiem,  aprīlī uzņēmuma pārstāvētajā nozarē prognozes par krīzes negatīvajām sekām uzlabojas, tomēr pieprasījuma samazināšanās ir redzama 79% , negatīva ietekme uz eksportu 32% , ražošanas apjomu samazināšanās 29% aptaujas respondentiem. (Attēls Nr.5)

Attēls Nr.5

Jautājumā , vai ir  novēroti traucējumi piegādes ķēdēs, salīdzinot ar marta datiem, mazāk respondentu (47%)  neizjūt negatīvu ietekmi, bet uzlabojas situācija gan ES, gan ārējās piegādes ķēdēs. (Attēls Nr.6)

Attēls Nr.6

Aptauja tika veikta šā gada 10. martā, 24. martā un 16. aprīlī (rezultātu apkopošanas datumi) , un tajā  piedalījās 125 respondenti,  visu nozaru un lieluma LTRK biedri.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI