DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Slīteres Nacionālajā parkā vietējo iedzīvotāju pieķer patvaļīgā koku ciršanā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Dabas aizsardzības pārvaldes (turpmāk – Pārvalde) valsts vides inspektori pagājušajā nedēļā Slīteres Nacionālajā parkā pieķēra vietējo iedzīvotāju, kurš par spīti aizliegumam nacionālā parka teritorijā bija patvaļīgi nocirtis kokus.

Inspektors pārbaudes laikā konstatēja, ka Slīteres Nacionālā parka ainavu aizsardzības zonā patvaļīgi nocirstas vairāk nekā divdesmit sausas priedes, no kurām daļa jau sazāģēta sīkāk un sakrāmēta prom vešanai. Notikuma vietā sastaptais vietējais iedzīvotājs skaidroja, ka viņš zāģējot un vācot prom nokaltušos kokus, taču pēc inspektora norādes, ka tas nav atļauts un būs jāraksta paskaidrojums, sazāģētos kokus pameta un devās prom.

Meža likums noteic, ka koku ciršanai mežā nepieciešams apliecinājums, savukārt šajā gadījumā Valsts meža dienests šādu dokumentu nav izsniedzis, līdz ar to koku ciršana uzskatāma par patvaļīgu, turklāt vīrietis piesavinājies kokmateriālus svešā īpašumā – valstij piederošā zemē.

Līdz ar to Pārvalde lūgusi Valsts policiju uzsākt kriminālprocesu par patvaļīgu koku ciršanu īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, par ko krimināllikums paredz sodu  ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

“Šādu gadījumu savlaicīgai atklāšanai īpaši būtisks ir zinošu un profesionālu valsts vides inspektoru kolektīvs, kuri vislabāk pārzina savā uzraudzībā nodotās dabas teritorijas. Krīzes laikā dažādu pārkāpumu skaits pret dabu visticamāk būtiski pieaugs, līdz ar to inspektoriem darba apjoms tikai palielināsies,” uzsver Dabas aizsardzības pārvaldes Kurzemes reģionālās administrācijas vadītāja Dace Sāmīte, piebilstot, ka sarežģītā situācija valstī noteikti nav brīdis, kad pievērt acis uz pārkāpumiem dabas aizsardzības jomā.

Kopumā pagājušajā gadā nacionālajos parkos, rezervātos, dabas liegumos, dabas parkos un aizsargājamo ainavu apvidos ir notikušas 1265 pārbaudes, ierosinātas 92 administratīvās lietas un pie atbildības par dažādiem ar dabas aizsardzību saistītiem pārkāpumiem sauktas 99 personas. Vairākos gadījumos pārbaudes lietas nodotas izmeklēšanai policijai vai Valsts mežu dienestam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI