DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tava drošība

Ģirģens: krīzes laikā jāpievērš uzmanība arī vardarbībai ģimenēs

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pēc Valsts policijas rīcībā esošās statistikas, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada pavasari ir palielinājies izsaukumu skaits uz ģimenes konfliktiem. Jānorāda, ka izsaukumi uz ģimenes konfliktu tiek reģistrēti ne tikai kā notikumi, kas saistīti ar vardarbību ģimenē, - lielu daļu no minētajiem notikumiem sastāda arī sadzīviska rakstura konflikti, kur vardarbība nav pielietota, un citi tamlīdzīgi gadījumi. Šobrīd dienā ir vidēji 32 izsaukumi, salīdzinot ar vidēji 21 pērn. Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens uzsver, ka, neatkarīgi no dienestu noslogojuma saistībā ar Covid-19 kontrolēm, vardarbības ģimenēs gadījumi kā vienmēr tiek vērtēti ļoti nopietni, un ka pret varmākām iecietības nebūs.

“Diemžēl, palielinoties laikam, kas Covid-19 pandēmijas dēļ tiek pavadīts mājās, redzam arī paaugstinātu ģimenes konfliktu skaitu, kuros spiestas iesaistīties tiesībsargājošās iestādes. Ņemot vērā pulcēšanās ierobežojumus, četras brīvās dienas uz Lieldienām būs īpaši izaicinošas daudzām ģimenēm, tādēļ aicinu vienam pret otru būt cieņpilniem un tolerantiem, kā arī aicinu personām, kas cieš no vardarbības, nebaidīties un vērsties pēc palīdzības un nepieciešamības gadījumā pieprasīt nošķiršanu. Lai gan medijos šobrīd pārsvarā lasām par izolācijas vai karantīnas pārkāpējiem, citi noziegumi nebūt nav palikuši “otrajā plānā”, un noziedzīgās personas tiks bargi sodītas,” pauž iekšlietu ministrs Sandis Ģirgens.

Iekšlietu ministrs atgādina, ka pēc cietušās personas vēlmes policija izsaukuma laikā var piemērot varmākas nošķiršanu no ģimenes līdz astoņām dienām. Šādu policijas lēmumu var pieņemt tikai uz cietušās personas rakstveida pieteikuma pamata. Kad policijas darbinieks ir pieņēmis lēmumu par nošķiršanu un noformējis to rakstiski, varmāka mutiski tiek informēts par iespējamām apmešanās vietām tuvākajā apkārtnē. Ja cietusī persona pēc tam vēlas, lai jautājumu par turpmāku varmākas nošķiršanu skatītu tiesa, tad to ir iespējams izdarīt gan ar policijas starpniecību, gan cietušajai personai pašai iesniedzot tiesā pieteikumu par pagaidu aizsardzību.

“Tāpat aicinu arī līdzcilvēkus nebūt vienaldzīgiem un ziņot policijai, ja blakus dzīvoklī vai mājā dzirdams ģimenes konflikts, kā arī ja ir zināms, ka konkrētā persona cieš no vardarbības ģimenē. Šajos mums visiem neierastajos apstākļos pavadīsim svētkus sirsnīgi un mierpilni, novērtējot un atbalstot cilvēkus sev apkārt,” turpina ministrs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI