DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Aicina kliedēt stereotipus par cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem ikdienu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saskarsme ar cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem ir bijusi pusei Latvijas iedzīvotāju (51 %), liecina Labklājības ministrijas veiktais pētījums*. Tomēr joprojām sabiedrībā valda dažādi stereotipi un aizspriedumi par šo cilvēku iespējām socializēties un dzīvot pilnvērtīgu dzīvi. Lai kliedētu mītus par cilvēkiem ar garīga rakstura vai funkcionāliem traucējumiem, ministrija aicina piedalīties ātrā un vienkāršā testā.

Labklājības ministrija ir izveidojusi testu, lai palīdzētu ikvienam novērtēt savas zināšanas un izpratni par cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem un bērnu ar funkcionāliem traucējumiem ikdienu.

“Kā jebkuram no mums, arī cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem piemīt dažādi talanti un spējas, viņiem ir savi sapņi. Garīga rakstura traucējumi nav šķērslis unikālām nodarbēm un hobijiem. Arī viņi, saņemot nepieciešamo atbalstu, var mācīties, iekļauties darba tirgū un dzīvot pilnvērtīgu un laimīgu dzīvi. Tie ir mūsu, sabiedrības, aizspriedumi, kas uzliek robežas, saskatot tikai atšķirīgo, nevis novērtējot to, kas patiesi ir būtisks, proti, cilvēku,” norāda labklājības ministre Ramona Petraviča.

Tests pieejams: http://cilveksnevisdiagnoze.lv/patiesiba-vai-mits/

Tas izveidots, īstenojot kampaņu “Cilvēks, nevis diagnoze!”. Kampaņā stāsta par cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem, bērnu ar funkcionāliem traucējumiem un ārpusģimenes aprūpē esošu bērnu veiksmīgu integrāciju sabiedrībā, akcentējot galveno vērtību – cilvēku kā individualitāti.

*Labklājības ministrijas sabiedriskās domas pētījums “Iedzīvotāju informētība un izpratne par deinstitucionalizācijas procesu” veikts 2018. gada novembrī, aptaujājot 1004 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.vvv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI