DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. martā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: E-vide
3
3

Latvija uzsākusi elektroniskas informācijas apmaiņu starp ES/EEZ dalībvalstīm

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Noslēdzies Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) un Nacionālā veselības dienesta (NVD) kopīgi īstenotais projekts „LatEESSI” elektroniskas informācijas apmaiņas ieviešanai starp ES/EEZ dalībvalstīm sociālās drošības un veselības aizsardzības jomās. Projekta finansēšanu nodrošināja Eiropas Inovāciju un tīklu izpildaģentūras (Innovation and Networks Executive Agency – INEA) Eiropas infrastruktūras savienošanas instruments (Connecting Europe Facility – CEF) 1 974 360 eiro apmērā, kā arī Latvijas valsts 658 120 eiro apmērā. Projekts tika īstenots no 2018.gada 1.marta līdz  2020.gada 29.februārim.

Projekta ietvaros Latvijā ir ieviests vienotais piekļuves punkts (Access Point), kas nodrošina informācijas apmaiņu ar pārējām dalībvalstīm, Eiropas Komisijas informācijas sistēma informācijas sagatavošanai un apstrādei (RINA - Reference Implementation of National Implementation), kā arī veikta šīs sistēmas integrācija ar VSAA un NVD pamatdarbības sistēmām. Tas dod iespēju elektronizēt visu pakalpojumu sniegšanas procesu, operatīvāk izskatīt klientu lietas un saīsināt laiku lēmumu pieņemšanai. Procesa elektronizācija ļauj arī ietaupīt resursus, kas līdz šim tika tērēti papīra dokumentu sagatavošanai un nosūtīšanai. Latvijas kompetentās institūcijas VSAA un NVD apmainās ar 53 tūkstošiem dokumentu gadā.

No 2020.gada 6.marta VSAA un NVD pakāpeniski ir uzsākušas elektronisku datu apmaiņu ar kompetentajām institūcijām sociālās drošības jomā. Visu Eiropas Savienības dalībvalstu, kā arī Eiropas ekonomiskās zonas valstu un Šveices kompetento institūciju sociālās drošības jomā mērķis ir pakāpeniski pāriet uz elektronisku informācijas apmaiņu starp institūcijām. Šobrīd elektroniskai informācijai apmaiņai pilnīgi vai daļēji jau pievienojušās 31 no 32 iesaistītajām valstīm.

Latvijas dalība Eiropas Savienībā sniedz iedzīvotājiem iespēju dzīvot un strādāt citās dalībvalstīs un, sociālā riska gadījumos – saslimšana, bezdarbs, bērna kopšana, vecums, invaliditāte un citos gadījumos, saņemt atbalstu no savas dzīvesvietas vai nodarbinātības valsts. Iedzīvotājiem, neatkarīgi no tā, kura valsts ir atbildīga par attiecīgā pakalpojuma sniegšanu, ir tiesības pakalpojuma pieprasījumu iesniegt savas dzīvesvietas kompetentajā iestādē. Savukārt iestāžu pienākums ir sadarboties, apmainoties ar informāciju, kas ir nepieciešama attiecīgā pakalpojuma nodrošināšanai, piemēram, informācija par dzīvesvietas dalībvalstī uzkrāto apdrošināšanas stāžu, saņemtajiem pakalpojumiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI