DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. martā, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Plāno uz laiku atlikt cilvēku izvēli par fondēto pensijas kapitālu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pieprasot vecuma pensiju, cilvēkam ir jāizdara izvēle par fondēto pensijas kapitālu jeb tā saukto otro pensiju līmeni. Šis kapitāls ir jāpievieno nefondētajam pensijas kapitālam (tā dēvētajam pensiju pirmajam līmenim), lai aprēķinātu vecuma pensiju saskaņā ar likumu vai arī par uzkrāto fondētās pensijas kapitālu iegādāties dzīvības apdrošināšanas (mūža pensijas) polisi.

Taču pašlaik finanšu tirgū ir satricinājums un fondētais pensijas kapitāls samazinās, bet cilvēkiem nav iespējas atlikt uz laiku fondētā pensijas kapitāla pievienošanu nefondētajam pensijas kapitālam vai dzīvības apdrošināšanas polises iegādi.

"Laikā, kad finanšu tirgū ir satricinājums un fondētais pensijas kapitāls samazinās, nedrīkst pieļaut, kad pensionārs ir zaudētājs, tāpēc rosinu cilvēkam ļaut atlikt izvēli izmantot otrā līmeņa pensijas kapitālu,” uzsver labklājības ministre Ramona Petraviča.

Tāpēc otrdien, 24. martā, valdības sēdē atbalstīts likumprojekts “Grozījums Valsts fondēto pensiju likumā”. 

Grozījumi paredz, ka cilvēkiem, kuri pieprasīs vecuma pensiju, ir tiesības uz laiku līdz 2021. gada 30. novembrim šo izvēli atlikt. Ja persona nebūs izdarījusi izvēli, tad no 2022. gada 1. janvāra Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra slēgs personas fondētā pensijas kapitāla kontu un pārrēķinās cilvēka vecuma pensiju saistībā ar fondēto pensijas kapitālu.

Likumprojekts vēl ir jāapstiprina Saeimai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI