DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. martā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses
1
1

Zviedrijas un Igaunijas uzraudzības iestāžu lēmumiem nav tiešas ietekmes uz “Swedbank” darbību Latvijā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Finanšu sektora kapitālais remonts ir bijusi viena no ambiciozākajām reformām šīs valdības laikā visas Eiropas Savienības  (ES) mērogā. Tā ir ietekmējusi ES institūciju iniciatīvu par nepieciešamību izveidot centralizēti koordinētu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas uzraudzības sistēmu ES.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija jau 2016. gadā konstatēja trūkumus Swedbank darbībā, par ko piemēroja sodu 1,4 miljonu eiro apmērā un uzlika pienākumu novērst konstatētos trūkumus. Tādējādi šobrīd Zviedrijas un Igaunijas uzraudzības iestāžu lēmumiem nav tiešas ietekmes uz AS Swedbank darbību Latvijā, un banka turpina darbu ikdienas režīmā.

Swedbank kā lielākajai bankai Latvijā ir būtiska loma mājsaimniecību nodrošināšanā ar banku pakalpojumiem, kā arī tautsaimniecības finansēšanā. Līdz ar to pozitīvi vērtējams tas, ka Swedbank bija pirmā banka, kas, reaģējot uz augošo satraukumu par COVID-19 vīrusa ietekmi, paziņoja par kredītbrīvdienu pieejamību saviem klientiem. FM aicina arī turpmāk Swedbank un citas komercbankas aktīvi iesaistīties uzņēmumu un iedzīvotāju atbalstīšanā.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas sistēmas stiprināšana ir bijusi būtiska šīs valdības prioritāte pēdējos gados. Ir būtiski reformēta finanšu sektora uzraudzība, pilnveidots regulējums, sešus mēnešus pirms noteiktā termiņa ieviešot jaunākās ES prasības. Ir ieviesti tādi efektīvi mehānismi kā kontu reģistrs, visiem publiski pieejamas informācijas par patiesā labuma guvējiem pieejamība Uzņēmumu reģistrā un aizliegta čaulas uzņēmumu apkalpošana finanšu sektorā. Mūsu progresu pozitīvi novērtējušas arī starptautiskās organizācijas – Moneyval un Finanšu darījumu darba grupa (FATF). Līdz ar to var teikt, ka Latvijas banku sektorā šobrīd risku līmenis ir būtiski mazinājies.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI