DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. martā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: Latvija atbalsta tālākas sekmīgas Melnkalnes iestāšanās sarunas ES

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

11. martā Valsts prezidents Egils Levits Rīgas pilī oficiālās vizītes laikā uzņēma V. E. Melnkalnes prezidentu Milo Džukanoviču (H. E. Mr Milo Đukanović). Šī ir vēsturiska tikšanās, jo Melnkalnes prezidents Latvijā viesojas pirmo reizi.

Tikšanās laikā E. Levits pateicās Melnkalnes prezidentam par to, ka Melnkalne ir viena no deviņām NATO paplašinātās kaujas grupas dalībvalstīm, jo tas vienlaikus veicina gan drošību Latvijā, gan, protams, arī uzlabo NATO kopējās spējas. Melnkalne kopš 2017. gada ir NATO dalībvalsts, un Valsts prezidents ļoti augsti vērtē Melnkalnes aktīvo darbību NATO.

Sarunā abas valstis uzsvēra multilateritātes nozīmi starptautiskajās attiecībās, kur ir svarīga pasaules kārtība, kas ir balstīta uz skaidriem, tiesiskiem noteikumiem. “Starp Latviju un Melnkalni ir ļoti labas attiecības, un mums ir veiksmīgs politiskais dialogs un līdzīgs internacionālais skatījums. Arī pērn ANO mēs pieminējām multilateritāti kā pasaules miera kārtības pamatu, un vēlreiz to apstiprinājām šodien Rīgas pilī,” norādīja E. Levits.

Tāpat Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvija līdz šim atbalstīja un turpinās atbalstīt Melnkalnes iestāšanos Eiropas Savienībā (ES). “Tā ir mūsu ilgstoša politika attiecībā uz Rietumbalkānu valstīm. Mēs uzskatām, ka tas ir Eiropas un šo valstu interesēs, protams, arī Melnkalnes interesēs, ka pēc zināma pārejas perioda, kad attiecīgā valsts sagatavojas pievienoties ES, tā arī to izdara. Melnkalne attiecībā uz ES ir izrādījusi lielu progresu, un mēs ceram, ka tas noslēgsies iespējami drīz ar Melnkalnes uzņemšanu ES.”

Abas puses diskutēja arī par to, ka Latvija var sniegt tehnisku palīdzību pievienošanās sarunās, veicinot Melnkalnes kā tiesiskas valsts nostiprināšanos, jo Latvijai ir pieredze palīdzības sniegšanā valstīm, kas atrodas pārejas periodā.

Tāpat Valsts prezidents uzsvēra Latvijas pieredzi cīņā ar hibrīdkara draudiem: “Latvijā atrodas NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs, kas ļoti aktīvi un kvalitatīvi nodarbojas ar šiem jautājumiem. Melnkalne sarunā pauda ieinteresētību attīstīt savā valstī arī šo drošības aspektu, līdz ar to arī šajā ziņā mums ir iespējas sadarboties.”

E. Levits un M. Džukanovičs apliecināja, ka abas valstis ir apņēmības pilnas stiprināt bilaterālās attiecības dažādās jomās.

Pēc tikšanās Rīgas pilī ar Valsts prezidentu M. Džukanovičs devās pie Melnkalnes karavīriem, kuri ir stacionēti Ādažu militārajā bāzē NATO paplašinātās kaujas grupas ietvaros, kā arī viesojās Latvijas Okupācijas muzejā. Melnkalnes prezidents šīs vizītes laikā apmeklēja arī Igauniju un Lietuvu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI