DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. martā, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1

CVK reģistrē parakstu vākšanai grozījumus Satversmē par tautas vēlētu prezidentu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) piektdien, 2020. gada 6. martā, reģistrēja parakstu vākšanai iniciatīvas grupas – politisko partiju apvienības “Jaunā Saskaņa” – iesniegto likumprojektu “Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē”. Grozījumi Satversmē paredz mainīt Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtību, nosakot, ka Valsts prezidentu ievēlē vispārīgās, vienlīdzīgās, tiešās un aizklātās vēlēšanās.

Pieņemot lēmumu par iniciatīvas grupas reģistrēšanu, CVK vērtēja, vai iesniedzējs atbilst likuma “Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu” prasībām, proti, ir likumā noteiktā kārtībā reģistrēta politisko partiju apvienība, kā arī to, vai Satversmes grozījumu projekts pēc formas un satura ir pilnībā izstrādāts.

Parakstīties par grozījumu Satversmē ierosināšanu vēlētāji varēs 12 mēnešus - no 2020. gada 7. marta līdz 2021. gada 6. martam.

Parakstīties par CVK reģistrētām vēlētāju iniciatīvām iespējams elektroniski, portālā “Latvija.lv”, pašvaldību parakstu vākšanas vietās – dzīvesvietas deklarēšanas iestādēs, bāriņtiesās, kuras veic notariālas darbības, pie pagastu vai pilsētu pārvalžu vadītājiem, kā arī pie zvērinātiem notāriem. Par paraksta apliecināšanu pašvaldībās un pie notāriem jāmaksā valsts nodeva, parakstīšanās portālā “Latvija.lv” vēlētājiem ir bez maksas.

Satversmē ir noteikts, ka ne mazāk kā vienai desmitai daļai vēlētāju ir tiesība iesniegt Valsts prezidentam pilnīgi izstrādātu Satversmes grozījumu projektu, kuru prezidents pēc tam nodod izskatīšanai Saeimai.

Vairāk informācijas par parakstu vākšanas kārtību – CVK interneta vietnē www.cvk.lv sadaļā “Vēlētāju iniciatīvas”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI