DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. martā, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: E-vide

Pūce: Pārrobežu sadarbība digitālajā vidē nodrošinās pievilcīgāku vidi uzņēmumiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces vadītā delegācija piedalīsies augsta līmeņa Ziemeļvalstu un Baltijas valstu digitālo ministru (MR-DIGITAL) sanāksmē, kas norisinās Kopenhāgenā, Dānijā. Tikšanās laikā ministri pārrunās pārrobežu digitālo risinājumu tālāku attīstīšanu un reģionālās sadarbības stiprināšanu digitālajā vidē.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!): “Ciešāka valstu koordinācija un sadarbība Ziemeļvalstu un Baltijas valstu reģionā nodrošinās ērtāku pakalpojumu saņemšanu mūsu iedzīvotājiem, kā arī veidos pievilcīgāku attīstības un izaugsmes vidi jauno tehnoloģiju uzņēmumiem.”

Tiekoties ministri pārrunās jauno “Digital North 2.0” deklarācijas projektu, ko plānots izstrādāt un apstiprināt līdz šā gada beigām. Tajā pausta vienošanās realizēt iniciatīvas Baltijas un Ziemeļvalstu mobilitātes uzlabošanai un datos balstītu inovāciju veicināšanai, kā arī reģiona digitālās līderības nostiprināšanu.

Papildus ministrs J.Pūce rosinās apspriest jautājumus, kas jārisina, lai sekmētu vienotā digitālā tirgus attīstību un atceltu digitālās vides barjeras, t.sk. – nepieciešamību nodrošināt iespējas katram ES iedzīvotājiem saņemt pakalpojumus savā dzimtajā valodā. To var panākt, mērķtiecīgi attīstot mākslīgā intelekta risinājumus un mašīntulkošanas tehnoloģijas, kā arī nodrošinot reģionu valodu tiešos savstarpējos tulkojumus. Latvija aicina sadarboties un kopīgā tehnoloģiju izmantošanā, piemēram, izmantojot valsts pārvaldes valodas tehnoloģiju platformu Hugo.lv.

Tāpat ministrs uzsvērs nepieciešamību pēc līderības un koordinācijas 5G risinājumu koordinētā ieviešanā un komercializācijā visā reģionā. Tas ir būtiski, lai reģionā veidotos integrēta un vienota viedo tehnoloģiju darbības vide, par kuru ministri vienojās, pērn tiekoties Rīgā.

Ministri diskutēs arī par programmas “Digital Europe” prioritātēm. Tās uzsvars ir celt ES kopējo digitālo kapacitāti un veicināt plašāku e-pakalpojumu attīstību. Plānots pārrunāt arī digitālās pārvaldības jautājumus un Ziemeļvalstu un Baltijas reģiona lomu ES mērķu sasniegšanā, kā arī iespējamos risinājumus mākslīgā intelekta konkurētspējas veicināšanai. Tāpat nozīmīga loma programmas ieviešanā ir Eiropas digitālo inovāciju centru tīklam, kas nodrošinās sadarbības platformu starp uzņēmējiem un valsts pārvaldi. Ar šī tīkla palīdzību iespējama zināšanu un pieredzes pārnese ES valstu, it īpaši Ziemeļvalstu starpā.

Ministri apspriedīs arī kopīgas sadarbības iespējas, attīstot pārrobežu pakalpojumus. Tie uzlabos reģiona iedzīvotāju un uzņēmēju piekļuvi būtiskākajiem pakalpojumiem un lietotāja pieredzi, piemēram, tādās jomās kā iespēja atgūt pārmaksātos nodokļus, pieteikties studijām augstskolā, pieteikt e-recepti, kā arī saņemt banku pakalpojumus. Lai attīstītu digitālo vienoto tirgu, valstīm jāvienojas par to, kā atrisināt dažādus izaicinājumus, kas saistīti ar datu apmaiņu, kiberdrošību, personisko datu drošību, kā arī normatīvā regulējuma saskaņošanu ES. Paredzēts, ka tikšanās laikā ministri diskutēs par kopīga pārrobežu e-pakalpojumu groza noteikšanu.

MR-DIGITAL sanāksmes laikā ministram J. Pūcem plānota divpusējā tikšanās ar Somijas Pašvaldību ministri Sirpu Pātero (Sirpa Paatero), lai pārrunātu sadarbības iespējas mākslīgā intelekta platformu izveidē, kā arī valodu tehnoloģijās un mašīntulkošanā. Tāpat ministram paredzēts apspriest pārrobežu sadarbību ar Igaunijas Ārējās tirdzniecības un informācijas tehnoloģiju ministru Kaimaru Karu (Kaimar Karu). Ministrs divpusējā sarunā tiksies arī ar Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieci Margarētu Vestageru (Margrethe Vestager, Digitālajam laikmetam gatava Eiropa), lai pārrunātu nepieciešamību nodrošināt savstarpēji harmonizētu 5G tehnoloģiju attīstību un ieviešanu ES mērogā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI