DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. martā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
2
2

Slates silā apzinātas jaunas vēstures liecības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) vides plānošanas speciālisti novērtē šī gada “zaļās ziemas” sniegtās iespējas, lai paveiktu darbus, kuru īstenošana sniega apstākļos būtu apgrūtināta. Kopā ar Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes speciālistiem šogad jau apsekots Slates arheoloģisko pieminekļu komplekss, kur sastopami ap deviņiem senkapu uzkalniņu kopumiem, apmetņu vietas un nozīmīgi akmeņi. Veicot ikdienas mežsaimnieciskos darbus, LVM plānotājs pamanīja jaunu senkapu uzkalniņu, kas turpmāk tiks atbilstoši apsaimniekots.

“Kad dabā ir bezlapu stāvoklis, labāk var redzēt mazās reljefa formas un atpazīt nozīmīgas vietas. Mēs uzturam un labiekārtojam vietas un apskates objektus, kas atrodas valsts mežu teritorijā un ir ieguvuši kultūrvēsturiskā objekta statusu. Ik gadu šīs vietas tiek apsekotas, uzturētas un koptas, aicinot ikvienu iepazīt mūsu valsts kultūras un vēstures liecības dabā,” skaidro LVM vides plānošanas speciāliste Sandra Līckrastiņa. Sadarbība ar kultūras mantojuma pārvaldes speciālistiem ir vērtīga, jo sniedz iespēju precīzi fiksēt konkrēto atrašanos vietu mežā.

Slates sils atrodas Jēkabpils novadā, tas ir unikāls arheoloģisks un kultūrvēsturisks komplekss. Te atrodas pagaidām Latvijā lielākais zināmais agrā un vidējā dzelzs laikmeta baltu uzkalniņu kapulauks un līdzenais kapulauks – Miroņkalns. Slates sils ir pārsedzis un tādējādi nosargājis no vēlākas nolīdzināšanas kādreiz plašu dzīvesvietu, apbedījumu vietu, tīrumu, ceļu un citu senvietu ansambli, par kuru ir saglabājušās liecības arī folklorā.

Slates senkapi atrodas ap 3 kilometru garā meža masīvā uz ziemeļrietumiem no Slates. Uzkalniņu senkapi silā izvietoti trijās grupās: Slates sila ziemeļrietumu daļā mežmalā pret bijušajām Ērgļu mājām – 19 uzkalniņi, ap 300 m uz dienvidaustrumiem ir slikti saglabājušies 10 uzkalniņi. Trešā uzkalniņu grupa atrodas Slates sila austrumu daļā pie ziemeļrietumu - dienvidaustrumu virzienā orientētas stigas. Šeit bijuši deviņi uzkalniņi.

Slates sila senkapi ir lielākais šāda veida uzkalniņu kapulauks Latvijā, un tā nozīmību apliecina pieminekļa biežā pieminēšana darbos par dzelzs laikmetu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI